Novosti
SEZONCI OSTALI KOD KUĆE

Posao na Jadranu ovisit će
o brzini pokretanja turizma
Objavljeno 19. svibnja, 2020.
Izostala je uobičajena selidba sezonskih radnika iz Slavonije odmah nakon Uskrsa

Netom objavljeni bilten osječkog Regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za travanj donio je podatke o povećanju broja nezaposlenih na području Osječko-baranjske županije, ali potvrdio i strahovanje - dobar dio Slavonaca, a ponajviše njih je iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije - neće ovog ljeta na sezonski rad u turizmu na jadranskoj obali.

Sezonska krivulja
Te dvije županije imaju karakterističnu sezonsku krivulju kretanja nezaposlenosti, njezin pad počinje od mjeseca koji prethodi Uskrsu kada počinje odlazak na rad u sezoni, a on kulminira početkom lipnja. Krajem rujna počinje povratak na zavod, a tijekom zimskih mjeseci bilježi se najveća nezaposlenost. Ove godine zbog pandemije koronavirusa ovaj uhodani scenarij je - izostao.

​Da slavonske županije nisu iznimka, potvrdili su i podatci HGK-a s kraja travnja za razinu cijele Hrvatske - izostalo je masovnije zapošljavanje u turizmu te dijelovima drugih djelatnosti koji su povezani s turizmom. Potkrepljuju to podatkom da su od 1. do 28. travnja iz evidencije nezaposlenih zbog zapošljavanja u djelatnosti smještaja i ugostiteljstva izišle tek 424 osobe. U prošlogodišnjem travnju bilo ih je višestruko više - 7120 novozaposlenih. U osječkom zavodu, što se tiče zapošljavanja prema ugovoru o radu, u ovogodišnjem travnju zaposleno je 613 osoba, prema djelatnostima najviše u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu te trgovini. Dakle, nigdje turizma.

Još donedavno Slavonci su činili gotovo 50 posto jadranskih sezonaca. Prema prethodno objavljenim podatcima u našem listu, a izvor je HZZ, u prva četiri mjeseca 2019. godine preko zavoda traženo je 21.100 sezonaca, a preko tog servisa zaposleno ih je 14.300 iz cijele zemlje, najviše iz slavonskih županija - njih više od 3500. Samo s područja Osječke županije bilo ih je 1200. U istom razdoblju godinu prije broj zaposlenih Slavonaca u sezoni bio je za 760 njih veći, a 2017. je iz Slavonije bilo 4500 sezonaca.

Istina, u posljednje dvije godine njihov udio počeo je opadati jer su se mnogi odlučili Jadran sezonski zamijeniti radom u drugim destinacijama u Europskoj uniji, no ove godine, zbog poznatih razloga, i taj je scenarij izostao. Može se očekivati kako će se popuštanjem epidemioloških mjera te "novim normalnim" za dio njih ipak naći mjesta na Jadranu, to više što se gotovo svi nadaju produljenju sezone u slučaju vremenski ugodnog rujna, čak i listopada.

Ipak, potencijalni poslodavci i dalje su na oprezu, sve će ovisiti o razvoju epidemiološke situacije. Izvjesno je da ove godine neće biti "regrutiranja" potrebnih radnika po kontinentu, pri čemu je Osijek bio neizostavno središte.

Otvaranje granica
Iz tvrtke Valamar Riviera kažu kako od početka globalne pandemije aktivno prate situaciju te kontinuirano poduzimaju potrebne mjere za očuvanje zdravlja djelatnika i radnih mjesta. "Socijalni partneri Valamar Riviere, na čelu sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije, dali su podršku programu očuvanja radnih mjesta i kontinuiteta poslovanja pod nazivom ‘Pauza, Restart‘, koji se u Valamaru primjenjuje za sve djelatnike počevši od 1. travnja ove do 31. ožujka 2021. godine kada se očekuje normalizacija poslovanja. Sporazum između Valamar Riviere i socijalnih partnera potpisan je na godinu dana te obje strane očekuju da će i mjere Vlade RH kojima se podupire očuvanje radnih mjesta biti produžene na isto razdoblje. Produženje mjera Vlade RH ključno je da bi se poslodavcima pomoglo u zadržavanju radnika tijekom jeseni i zime te sačuvala stabilnost turističkog sustava koji može imati najznačajniji utjecaj na brzi restart hrvatskog gospodarstva", kažu u Valamaru.

U tijeku su pripreme za ponovno otvaranje njihovih kampova i hotela tijekom svibnja i lipnja. "Međutim, otvaranje turističkih objekata prvenstveno ovisi o otvaranju granica i stvaranju preduvjeta da gosti mogu doputovati u željenu destinaciju, u čemu Hrvatska ima prednost jer je za naša emitivna tržišta dostupna kao autodestinacija. Daljnje zapošljavanje u sezoni 2020. ovisit će o brzini pokretanja turističkog prometa prema Hrvatskoj i našim objektima", ističu u Valamaru. O tome će, jasno je, ovisiti i ponovni povratak slavonskih sezonskih radnika.

Dario Kuštro
VLADINE MJERE UBLAŽILE VAL OTPUŠTANJA
U evidenciju osječkog Regionalnog ureda HZZ-a tijekom travnja najviše novoprijavljenih nezaposlenih osoba došlo je izravno iz radnog odnosa, njih 1585. Najveći broj osoba s radnim iskustvom došao je na evidenciju iz prerađivačke industrije (341 osoba), a odmah potom iz djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (254 osobe), što znači da su i lokalni turističko-ugostiteljski poslodavci otpuštali dok su im lokali zbog restriktivnih mjera bili zatvoreni. No i ovdje su se mjere koje je donijela Vlada RH, osiguravajući prije svega isplatu plaća, pokazale učinkovite, odnosno ublažile su val općeg otpuštanja u ovoj djelatnosti.
Izostalo je “regrutiranje” radnika po kontinentu, pri čemu je Osijek bio neizostavno središte