Regija
RADOVI ĆE TRAJATI DO KRAJA RUJNA

Sanira se kolnik, dva su kružna toka u pripremi
Objavljeno 19. svibnja, 2020.
U tijeku su radovi na dionici državne ceste Vinkovci - Županja, od čvorišta s autocestom A3 do raskrižja prema Bošnjacima
ŽUPANJA - U tijeku je dugoočekivana sanacija vrlo frekventne državne ceste DC55 Vinkovci - Županja koja je u vrlo lošem stanju i za čijom rekonstrukcijom već godinama postoji potreba. Hrvatske ceste su 16. ožujka s rokom izvođenja od šest mjeseci u posao uvele izvođača Strabag d.d., koji će obaviti radove izvanrednog održavanja kolnika.Riječ je o dionici dugoj 5,36 kilometara, od čvorišta s autocestom A3 do križanja s državnom cestom D214 Županja - Gunja, odnosno do takozvanog bošnjačkog raskrižja na ulazu u Županju. U odgovoru na upit Glasa Slavonije u Hrvatskim cestama (HC) ističu da je ukupna vrijednost ugovora s izvođačem radova 12.821.503,11 kuna bez PDV-a. Predviđena je sanacija kolnika postupkom hladne reciklaže s upjenjenim bitumenom uz postavljanje nove horizontalne i vertikalne signalizacije.

Zatvaranje ceste
- Što se tiče privremene regulacije prometa, valja napomenuti da će se do 22. svibnja radovi izvoditi pod prometom, a od 22. svibnja pa do kraja izvedbe u potpunosti se cesta zatvara za promet i radovi se izvode bez prometovanja. Obilazni pravac je kroz Gradište i svi će biti pravovremeno obavješteni - poručuju iz HC-a. Napominju da postoje dvije faze izvođenja radova, čiji se kraj očekuje koncem rujna. Prije preusmjeravanja prometa, zaobilazni pravci snimljeni su kamerom i Hrvatske ceste će sve oštećene dijelove kolnika, a koji su nastali pojačanim intenzitetom prometa zbog obilaznih pravaca, sanirati.

- U prvoj fazi će se iz smjera Vinkovaca moći priključiti na autocestu A3 i s autoceste A3 moći će se sići na državnu cestu DC55 u smjeru Vinkovaca. U drugoj fazi će se moći iz smjera Županje priključiti na autocestu A3 i s autoceste A3 sići prema državnoj cesti DC55 u smjeru Županja - pojašnjavaju.

U sklopu predviđenih radova konačno će biti kvalitetno riješeni i ulazi u Županju, koji se proteže uz tu vrlo prometnu državnu cestu. Naime, iz HC-a napominju da su, osim navedenog zahvata sanacije kolnika na dionici između autoceste A3 i Graničnog prijelaza Županja planirana i dva kružna toka. Prvi je kod skretanja prema Bošnjacima, odnosno na semaforiziranom raskrižju državnih cesta DC55 i DC214 i županijske ceste ŽC4170 (Ulica braće Radić u Županji). Izrađen je idejni projekt, pri kraju je ishođenje potrebnih suglasnosti za posebne uvjete građenja i u izradi je glavni projekt.

Ulazi u grad
Drugi kružni tok bit će na raskrižju državne ceste DC55, lokalne ceste LC46042 (Vinkovačka ulica u Županji) i nerazvrstane ceste (Industrijska ulica u Županji). Izrađen je idejni projekt, također je pri kraju ishođenje potrebnih suglasnosti za posebne uvjete građenja i izrada glavnog projekta. Za oba kružna toka planirano je da se u lipnju podnese zahtjev za lokacijsku dozvolu.

Županjci već godinama upozoravaju na potrebu kvalitetnog reguliranja prometa na ulazima u grad zbog veće sigurnosti sudionika u prometu. Posebice ukazuju na kritičnu točku kod prvog ulaza u Županju iz smjera Vinkovaca, kod Plodina, gdje je vrlo frekventno raskrižje koje nije ni semaforizirano. Njime prolazi državna cesta Vinkovci - Županja, koja vodi do međudržavnog graničnog prijelaza Županja - Orašje, između Hrvatske i BiH, a preko nje je lokalna cesta za gradsku industrijsku zonu, gdje je smještena i tvornica kombajna Same Deutz Fahr Žetelice, pogon Tvina, novosagrađena bioelektrana i drugi subjekti. To je ujedno i put za vrlo posjećeno županjsko izletište Virovi i Lovačku kuću. Na tom se raskrižju često događaju prometne nesreće s velikim materijalnim štetama i ozlijeđenima, a bilo je i smrtno stradalih osoba.

Gradonačelnik Davor Miličević još je ranije kontaktirao s Hrvatskim cestama i zauzeo se za rješavanje tog problema, a mišljenja je da je kružni tok najbolje i najsigurnije prometno rješenje za ulaze u Županju, što je potvrdila i struka.

Marija Lešić Omerović
OBNOVA KOLNIKA DO GRANIČNOG PRIJELAZA
Osim navedenih kružnih tokova i trenutačnih radova na DC55, Hrvatske ceste, stoji u odgovoru na upit Glasa Slavonije, u planu nabave za ovu godinu imaju i obnovu kolnika na dionici ceste od skretanja za Bošnjake do graničnog prijelaza Županja. Početak planiranog zahvata, pojasnili su, bit će nakon takozvanog bošnjačkog raskrižja, a završetak kod priključka poljskog puta na državnu cestu DC55, odnosno uklapanje u rekonstruirani dio državne ceste koji se nalazi unutar zone graničnog prijelaza, a u nadležnosti je Ministarstva financija RH.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike