Regija
NOVO PRIZNANJE FOTOGRAFIMA ZTK-A

Lidice nagradile tri mlade valpovačke fotografkinje
Objavljeno 19. svibnja, 2020.
VALPOVO/BELIŠĆE - Mladi fotografi iz Zajednice tehničke kulture Valpovo - Belišće nastavljaju dugogodišnji niz nagrada za svoje uratke. Tako im je ovih dana stigla službena potvrda da je troje mladih fotografa: 12-godišnja Lucija Topalović iz Osnovne škole M. P. Katančića Valpovo, 10-godišnja Ivana Matoković iz Fotokluba Valpovo, te 13-godišnja Lea Škorvaga također iz Fotokluba Valpovo, osvojilo medalju i diplome na jednoj od najpoznatijih europskih, ali i svjetskih izložbi - Međunarodnoj izložbi dječjeg stvaralaštva u Lidicama. Mentori mladih fotografa bili su su Goran Kupčerić i Dragan Francuz.

U ZTK-u Valpovo - Belišće podsjećaju da se Međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva održava u češkom gradu Lidicama svake godine od 1972. u spomen na djecu iz sela Lidica koju su nacisti ubili 1942. Natječaj je otvoren za sve mlade autore do 16 godina starosti, a svake je godine određena posebna temu o kojoj se oni izražavaju u različitim tehnikama: crtež, slika, grafika, fotografija, keramika, kombinirane tehnike, skulpture, radovi načinjeni od metala, keramike, drveta, stakla, tekstila i papira. HFS redovito sudjeluje na ovoj izložbi od njezina 30. izdanja 2002. godine, a Zajednica tehničke kulture Valpovo - Belišće od 2003. godine zajedno s Fotoklubom Valpovo, CTK-om Valpovo - Belišće te osnovnim školama Valpovo i Belišće, i to uglavnom fotografijama.

- Ove smo godine u natjecanje uključili djecu iz Fotokluba Valpovo, CTK-a Valpovo - Belišće, osnovnih škola iz Valpova i Belišća, SOS Dječjeg sela Ladimirevci i romskog naselja u Bistrincima. Mladi fotografi su fotografirali na zadanu temu pejsaž, koju je odredio UNESCO za 48. Lidice 2019., a po dvije fotografije svakog autora poslane su krajem siječnja - otkriva mentor Dragan Francuz, podsjećajući da su na izložbi u Lidicama sudjelovali mladi iz 78 zemalja svijeta s ukupno 22.216 radova. Iz Hrvatske su poslana 533 rada, a povjerenstvo je za te radove dodijelilo jednu medalju “Ruža Lidica” i 17 diploma.

- Nastavak je ovo vrijednih međunarodnih fotografskih priznanja koje mladi autori dobivaju od 2003. godine i dosad je u naš ZTK stiglo 30 diploma za pojedinačne radove i pet “Ruža Lidica” koje su dobili ZTK, CTK, Danijel Jovinac, Petar Čvagić i Oleg Radolić - navode iz Zajednice. L.A.
U ZTK Valpovo - Belišće od 2003. godine stiglo je 30 diploma za pojedinačne radove i pet “Ruža Lidica”
Možda ste propustili...

SVEČANO OTVOREN REKONSTRUIRAN I DOGRAĐEN DJEČJI VRTIĆ ''PUPOLJAK'

Grad Otok dobio moderan vrtić

KUD JOSIP ČOKLIĆ ORGANIZIRA NATJECANJE

U subotu na grahijadu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana