Regija
U DOMU ZA STARIJE ĐAKOVO U IDUĆIH SEDAM DANA

Izlasci iz doma te posjeti korisnicima samo iznimno
Objavljeno 19. svibnja, 2020.
U Domu ovaj tjedan dana žele vidjeti kako će se stvar razvijati, ne žele nagliti
ĐAKOVO - Jučerašnji nastavak popuštanja mjera u epidemiji koronavirusa, a kojima su u ovom valu zahvaćeni i domovi za starije i nemoćne što su dosad živjeli pod strogim režimom neizlaska korisnika i nemogućnosti posjeta jer su stariji u najrizičnijoj skupini, Dom za starije i nemoćne Đakovo dočekao je s oprezom.Njegovih 240 korisnika u potpunoj je izolaciji od kraja veljače, samo uz kretanje u domu. Rodbinu koja bi ih posjetila mogla ih je vidjeti kroz staklena vrata uz razgovor preko mobitela, s balkona. Izlasci su bili mogući samo u slučaju hitnog smještaja u bolnicu i po hitnom rješenju o smještaju Centra za socijalnu skrb, dakako, nakon testiranja i negativnog nalaza na COVID-19. Ovaj dom s 80 djelatnika, a čiji je osnivač Županija, s ponosom može reći da virus nije prodro među njegove korisnike. No oprez je i dalje tu. Ova će ustanova, najavljuje ravnateljica Branka Barna, i idućih sedam dana živjeti pod strogim režimom - izlasci korisnika i posjeti u dom bit će samo u iznimnim situacijama, u strogo kontroliranim uvjetima i uz stalni nadzor djelatnika, uz prethodnu telefonsku najavu. Dogovoreno je to jučer na sastanku triju domova za starije kojima je osnivač Županija. Rečeno je da će se kontinuirano pratiti epidemiološka situacija od strane županijskog HZJZ-a i prema njegovim naputcima će se dalje postupati jer se može dogoditi i da se u međuvremenu ide s krajnjim popuštanjem mjera.

- Jer, držimo da bi u ovom trenu značajnije popuštanje mjera bilo prerano pa u idućih sedam dana želimo vidjeti kako će se stvar odvijati uz režim izlazaka i posjeta samo iznimno. To znači da naš korisnik može izaći u iznimnom slučaju kao što je posjet odvjetniku, banci i sl., no uz pratnju našeg djelatnika i poziv tim uredima, da se dogovori termin za posjet našeg korisnika kada nema nikoga. Preporuka je to i županijskog epidemiologa - kaže Barna. Iznimna situacija za posjet u domu u idućih 7 dana je umirući slučaj ili druga prijeka potreba; traje 15 minuta, posjetitelj smije ući samo pod zaštitnom opremom, uz stalni nadzor radnika.

Od jučer su na snazi preporuke HZJZ-a i Ministarstva za demografiju, one nisu obvezujuće već domovi s Uredom za zdravstvo i socijalnu skrb i HZJZ-om - Epidemiološkom službom OBŽ-a procjenjuju s kojim režimom popuštanja idu dalje.

- Značajnije popuštanje u ovom času bilo bi naglo, dovoljno je da dođe jedan iz inozemstva i da dođe do neželjenoga i zato ne želimo nagliti. Moramo pratiti razvoj situacije i sada je bitno što će se događati idućih dana s ulascima u zemlju. Tada ćemo imati više spoznaja za daljnje postupanje - kaže Barna. Dodaje, svjesni su da će ovakva odluka naići na otpor među nekim korisnicima i rodbinom, no, ističe, najvažniji su životi ljudi.

- Ne želim se dovesti u situaciju da nešto propustim i zato smo svi ovdje vrlo oprezni. I drugi domovi su za ovaj režim, a i većina korisnika je za to - kaže Barna, imajući dobre vijesti za korisnike: tijekom tjedna bit će ograđen i uređen vanjski prostor kod dograđenog dijela doma, sa suncobranima, klupama, vodoskokom, za boravak korisnika vani.

Suzana Župan
NADLJUDSKI RAD 2,5 MJESECI
Ravnateljica Barna kaže da su korisnici, nakon početnog nesnalaženja, iznenađujuće dobro odreagirali na 2,5-mjesečnu izolaciju koju su kratili i Skypeom.

- Izravnog kontakta i dalje nema, a na snazi je i dalje socijalni razmak od dva metra. Naši zaposlenici radili su u ta 2,5 mjeseca nadljuskim naporima u turnusima od 12 sati rada i 12 sati kod kuće, a podijelili smo se u dvije grupe što su se rotirale svakih 15 dana. U početku smo radili pod velikim psihološkim pritiskom jer svima nam je bio cilj očuvati život korisnika. Na djelu je velika profesionalnost, discipliniransot i solidarnost radnika prema korisnicima i svima odajem veliko priznanje i zahvalnost - kaže Barna. Najavljuje da odsad korisnici, uz pratnju djelatnika doma, u grupama mogu šetati Velikim parkom.
dogovor
TRI DOMA:

U ĐAKOVU,

OSIJEKU, B.

MANASTIRU
Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike