Osijek
ZAVRŠEN PROCES NABAVE

Počinje izgradnja nastavka Kanižlićeve
Objavljeno 19. svibnja, 2020.
U prvoj se fazi gradi oko 200 m ceste do kružnog toka, sam kružni tok i 300-tinjak metara iza njega, uz svu infrastrukturu

Tvrtka Eurokamen, od strane Grada Osijeka kao investitora, uvedena je u radove na gradnji ceste u produžetku Kanižlićeve ulice, sjeverno od Strossmayerove prema Pampasu, gdje se intenzivno gradi novi stadion i kamp Škole nogometa NK-a Osijek, a uz koju bi ove godine trebala započeti i gradnja zgrade I. gimnazije.

- U ovoj je prvoj fazi obuhvaćena kompletna cesta na budućem nasipu sjeverno od Strossmayerove u duljini od oko 200 m do novoprojektiranog kružnog toka, sam kružni tok te cesta koja iz kružnog toka ide zapadno dodatnih 300-tinjak metara, između budućeg nogometnog kampa i buduće I. gimnazije, uključuje potrebne nasipe, pješačku i biciklističku stazu do kružnog toka samo sa zapadne strane te drugu infrastrukturu, uključivo transportni cjevovod sirove vode koji se gradi radi izmještanja postojećeg cjevovoda - pojašnjava Ljiljana Belajdžić, pročelnica u Gradu Osijeku.

Sve se to planira završiti do kraja ove godine (ili ranije), prema dinamičkom planu, osim za cjevovod koji se mora položiti u roku od 30 dana od uvođenja izvođača u posao kako radovi gradnje I. gimnazije, kada budu započeli, mogu ići planiranom dinamikom. Ukupna će ulaganja Grada u gradnju I. gimnazije iznositi, uz darovano zemljište, šest milijuna kuna.

- Opseg ovog prvog dijela radova utvrđen je razmjerno s planiranih 15 milijuna kuna komunalnog doprinosa planiranog u proračunu 2020., a preostali, manji dio radova (vrijedan približno tri milijuna kuna), izvest će se kada se za to osiguraju proračunom planirana sredstva - pojašnjava Belajdžić.

U svakom slučaju, ovim je završen dugotrajni postupak nabave, koji je bio četiri puta poništen. Prva su tri poništena jer su pristigle ponude iznosile daleko više od navedene planirane vrijednosti nabave (12,8 milijuna kuna uključivo i PDV). Na četvrtom je natječaju, s cijenom od 13,8 milijuna kuna, odabrana kao najpovoljnija ponuda Eurokamena, te je s njima zaključen trojni ugovor, koji je presudom Visokog upravnog suda raskinut. Tom je presudom, naime, Visoki upravni sud ukinuo rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave prema kojemu je Grad postupio, a u gradskoj upravi naglašavaju da je jedan od neodabranih punuditelja tužbu i podnio protiv rješenja DKOM-a, ne protiv Grada. Raskidom tog ugovora Škola nogometa, koja je kao osiguravatelj sredstava bila potpisnik trojnog ugovora, uputila je zahtjev za raskid ugovora o financiranju te ceste.

Odlukom Gradskog vijeća taj je ugovor sporazumno raskinut, a Grad je u proračunu 2019. ostao bez sredstava za izgradnju. Stoga je proračunom za 2020. izgradnja planirana iz komunalnog doprinosa, a Grad Osijek je u studenome prošle godine poništio četvrti postupak javne nabave, što je bio preduvjet za novi postupak, na što se ponovno jedan od natjecatelja žalio DKOM-u. Novoj se nabavi moglo pristupiti nakon što je ova komisija svojim rješenjem od 8. siječnja odbila žalbu zbog čega je podnesena nova tužba Visokom upravnom sudu protiv DKOM-a. Ta je institucija tu žalbu odbila, o čemu je Grad Osijek izviješten prošlog tjedna. Presudom Visokog upravnog suda od 13. veljače potvrđena je zakonitost postupanja Grada", kaže Belajdžić. U međuvremenu je objavljen peti javni natječaj na kojemu je kao najpovoljniji izabran Eurokamen i ugovor je potpisan 12. svibnja.

Dario Kuštro
INVESTITOR UPLATIO KOMUNALNI DOPRINOS
Poništenjem četvrtog i okončanjem posljednjeg, petog, postupka javne nabave dobivena je ponuda kojom će Grad uštedjeti 1,3 milijuna kuna, koliko je bila razlika od najjeftinije ponude do prve skuplje ponude, kažu u gradskoj upravi.

Investicija će se najvećim dijelom realizirati iz sredstava Škole nogometa NK-a Osijek, i to iz sredstava komunalnog doprinosa koji je ta škola uplatila kao investitor novog stadiona i nogometnog kampa.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike