Osijek
NAKON UKIDANJA NATJEČAJA ZA FINANCIRANJE

Udruge će morati pričekati sljedeći rebalans proračuna
Objavljeno 19. svibnja, 2020.
Platforma organizacija civilnog društva Osječko-baranjske županije MOTUS uputila je nedavno javni apel u vezi s ukidanjem javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga iz proračuna Grada Osijeka u 2020. godini. Grad je, podsjetimo, navedeni natječaj stavio izvan snage u ožujku zbog krize izazvane epidemijom COVID-19.

"Platforma MOTUS odluku smatra preuranjenom te je uputila apel Gradu Osijeku pozivajući se na Povelju o suradnji Grada Osijeka i građanskih udruga, kao i druge akte u području ljudskih prava, da poništi tu odluku te donese odluku o ponovnom otvaranju natječaja. Kao razlog poništavanja natječaja navodi se da je onemogućeno provođenje aktivnosti projekata i programa udruga zbog novonastale situacije u vezi s pandemijom COVID-19. Navedeni razlog odluke Platforma MOTUS smatra neutemeljenim jer je natječaj poništen već u ožujku, a većina se projekata još može realizirati do kraja 2020. Osim toga, ovom se odlukom za potrebe pomoći poslovnom sektoru u cijelosti ukida podrška civilnom sektoru te se stječe dojam da je civilni sektor manje važan za naše društvo", poruka je MOTUS-a.

Na naš upit o natječaju za udruge iz Grada Osijeka ipak stiže nada da bi njihovi projekti i programi za 2020. mogli biti bar dijelom financirani iz proračuna. No svakako ne u ukupnom iznosu od 1.357.500 kuna, koliko je prvotno Grad bio osigurao za projekte civilnog društva u ovoj godini.

"Javni je natječaj poništen zbog situacije u vezi s pandemijom COVID-19, a u skladu s naputkom Stožera civilne zaštite RH koji se odnosi na aktivnosti vezane uz realizaciju projekata i programa udruga i određuje da sve aktivnosti koje dovode u izravni kontakt članove udruga, izvođače i građane nisu dopuštene. Grad je stoga donio odluku o poništenju onih javnih natječaja koji u svojim raspisanim uvjetima dovode u koliziju rad udruge i naputak Stožera. Ako se ispune uvjeti za provođenje aktivnosti projekta i programa udruga, Grad Osijek namjerava u rebalansu proračuna osigurati sredstva, te ponovo raspisati javni natječaj. Iznos tih sredstava vjerojatno neće biti jednak prethodno planiranim zato što u preostalom razdoblju ni programi udruga neće moći biti ostvareni u prethodno planiranom opsegu, dok, s druge strane, nemogućnost provođenja natječaja sredstva planirana za udruge omogućila je da se preusmjere u mjere za potpore poduzetnicima i gospodarstvu grada Osijeka, prije svega s nakanom da se očuvaju radna mjesta u djelatnostima kojima je odlukom Stožera bio zabranjen rad", poručuju iz Grada. I. Solar
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike