Osijek
UČENIČKI DOM UGOŠKOLE

Ljeti se Dom pretvara u hostel, a imat će kafić na krovu
Objavljeno 19. svibnja, 2020.
Novi i adaptirani prostor imat će manje ležaja, ali će biti mnogo ugodniji za boravak i život

Osječko-baranjska županija i grad Osijek imaju dva regionalna centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u kojima će se, kada budu dovršeni, organizirati edukacije i stručna usavršavanja, a uz nabavljenu najsuvremeniju opremu i rekonstruirane i adaptirane prostore, stvorit će se prostorni i tehnički uvjeti za teorijsku i praktičnu nastavu učenika i nastavnika srednjih strukovnih škola.

Osim aktivnosti ulaganja u infrastrukturu i opremanje škola koji se provode u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, veliki je naglasak stavljen upravo na njihovu ulogu u razvoju gospodarstva. Jedna je od dvije osječke strukovne škole koja ima naziv centra kompetentnosti, uz Elektrotehničku i prometnu školu Osijek, Ugostiteljsko-turistička škola, koju nakon dodjele nepovratnih sredstava očekuje zaokret upravo u smjeru gospodarske učinkovitosti.

Naime, kako nam potvrđuje ravnatelj škole, Blaško Menalo, prostor Učeničkog doma u Lučkom prilazu uskoro kreće u potpunu rekonstrukciju, čime će škola, ali i grad Osijek dobiti novi, multifunkcionalni objekt.

”S obzirom na to da je Ugostiteljsko-turistička škola regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, predviđena je adaptacija i renoviranje našeg Doma. Zbog radova koji će se ondje odvijati neće biti moguć smještaj učenika možda i nešto više od godinu dana, a prostor će biti napravljen prema najsuvremenijim standardima. U budućnosti će nositi naziv Akademis, što bi prema tehničkim uvjetima značilo da, osim što će primati učenike, bit će otvoren i za goste, te će raditi kao hostel. U trenutačnom stanju Dom je mogao primiti oko 110 učenika, međutim to nije bio smještaj koji je zadovoljavao sve pedagoške uvjete. Zbog toga će, novi i adaptirani prostor, imati manje ležaja, ali će biti mnogo ugodniji za boravak i život. Zamišljeno je da u ljetnim mjesecima ondje bude hostel, čime bi se omogućila gospodarska učinkovitost i povezanost s tržišnim zahtjevima, što i jest smisao otvaranja centara kompetentnosti. Osim toga, na krovu će biti ekskluzivna terasa, otvorena za sve građane i posjetitelje Osijeka u kojoj će poslovati kafić. Trenutačno čekamo potpisivanje ugovora za dodjelu nepovratnih sredstava, nakon čega kreće raspisivanje postupka javne nabave i odabir izvođača. Useljenje očekujemo najranije u jesen 2021., međutim sve će ovisiti o dinamici radova. Sretni smo što će i naš Dom, uz tri druga učenička doma u Osijeku koja su već renovirana, konačno biti obnovljen i osuvremenjen”, zaključuje Menalo.

Ema Nenadić
DOM JE SLUŽIO ZA PRIHVAT PROGNANIKA
Prva Ugostiteljska škola u Osijeku osnovana je 13. ožujka 1950., a radila je u prostorijama nekadašnjeg restorana Bendek u Donjem gradu. Bila je to Niža gostiteljska škola, a u svom je sastavu imala i đački dom. Škola i dom nisu imali osnovne uvjete za rad, pa se već krajem školske godine zatvara, a učenici su poslani u Opatiju. Škola se ponovno otvara 5. studenog 1956., a uz školu otvara se i dom učenika u hotelu Royal. Dom je radio sve do 1. veljače 1962. godine na prvom katu vrtnog dijela hotela Royal (iznad bivšega kina Zvečevo). Svečano otvorenje doma u Lučkom prilazu održano je 15. siječnja 1962., a dom je za vrijeme Domovinskog rata služio za prihvat prognanika sve do 1999., kada su se odselili posljednji stanari.
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike