Ekonomija
NAKON DVA MJESECA

Kod banaka izostao interes za kredite
Objavljeno 19. svibnja, 2020.
Nakon dva mjeseca u kojima su banke iskazivale interes na redovitim operacijama Hrvatske narodne banke (HNB) za dodatnu likvidnost, na aukciji prekjučer taj je interes izostao.


Prema podatcima objavljenima na internetskim stranicama HNB-a, na današnjoj redovitoj operaciji na otvorenom tržištu nije bilo interesa banaka za jednotjedne kredite, po unaprijed utvrđenoj kamatnoj stopi od 0,05 posto.


Na to su donekle upućivali i podatci s posljednjih aukcija, na kojima se bilježilo smanjenje potražnje banaka, pa je tako prošlog tjedna plasirano 200 milijuna kuna, što je bilo 450 milijuna kuna manje nego tjedan prije, a to je i najniži iznos od sredine ožujka, kada je HNB ponovno počeo redovite operacije na otvorenom tržištu.


Naime, središnja je banka 16. ožujka ponovo počela provoditi redovite tjedne operacije, a iznosi tih jednotjednih kredita kretali su se od 200 milijuna kuna, koliko je plasirano na prošlotjednoj aukciji, do 1,52 milijarde kuna na aukciji početkom travnja.


Kamatna stopa na redovitoj operaciji 16. ožujka bila je 0,30 posto godišnje, no već je na aukciji tjedan poslije, 23. ožujka, kamatna stopa na te kratkoročne plasmane pala na 0,05 posto.


"Likvidnost domaćega financijskog sustava zbog ekspanzivne je monetarne politike HNB-a i nadalje na visokoj razini. Tako je prosječni dnevni višak kunske likvidnosti u travnju iznosio čak 32,8 milijardi kuna, čemu je pridonijelo i održavanje redovitih tjednih operacija", istaknuli su iz središnje banke u nedavno objavljenom travanjskom Biltenu HNB-a.


Prema podatcima koje iznose analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA), u najavi današnje redovite operacije HNB-a višak likvidnosti dodatno je porastao te je "premašio 36 milijardi kuna".


Redovite operacije jedna su od mjera povećanja likvidnosti bankovnog sustava koje središnja banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane epidemijom koronavirusa u Republici Hrvatskoj.


S početkom redovitih tjednih operacija, HNB je 16. ožujka proveo i strukturnu operaciju na otvorenom tržištu, na kojoj je bankama plasirao 3,8 milijardi kuna na rok od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,25 posto. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana