Mozaik
OTPJEVALE POZNATU PJESMU MERI CETINIĆ

“Zemlju dide mog” virtualno
izvele Contesse iz Suhopolja
Objavljeno 19. svibnja, 2020.
Iako inače nemaju glazbenu pratnju, za ovaj spot odlučile su pjevati uz klavir

Nekoliko učiteljica iz Osnovne škole Suhopolje redovito već niz godina svojim višeglasnim izvedbama različitih pjesama nastupa na školskim priredbama.

Ravnatelj škole Anto Škraba potaknuo je njihovo svojevrsno udruživanje u vokalni ansambl, koji je sve češće nastupao i izvan škole, na svečanim misama u suhopoljskoj župnoj crkvi sv. Terezije Avilske, na večerima duhovnih pjesama i na različitim humanitarnim priredbama. Prilikom nastupa na jednom božićnom koncertu u Vukovaru voditelj je bio u dvojbi kako najaviti nastup suhopoljskih učiteljica pa je spontano nastao naziv Contesse. Tim su nazivom htjele pokazati svoju pripadnost Suhopolju, mjestu u kojemu je živjela grofovska obitelj Janković i u kojemu je upravo rekonstruiran i obnovljen dvorac te obitelji, koji će uskoro postati atraktivan posjetiteljski centar. Budući da su i sve članice ansambla na određen način vezane uz Suhopolje, taj naziv učinio im se najprimjerenijim. Protekom vremena sastav ansambla se mijenjao jer su neke njegove članice promijenile sredinu ili su iz nekih drugih razloga prestale pjevati. Ansambl Contesse danas čine sopranistice Lidija Škrinjarić, Magdalena Matković i Leona Sever, mezzosopranistice Irena Maras i Martina Tolušić te altovi Tatjana Huber i Zdravka Matković. Lidija Škrinjarić, učiteljica njemačkog jezika, i Zdravka Matković, učiteljica razredne nastave te predsjednica Glazbene udruge Contesse, od prvog su dana članice ansambla. Zdravka potječe iz glazbene obitelji te je svoju ljubav prema pjesmi prenijela na kćer, maturanticu Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, Magdalenu Matković, koja je također članica Contessa:



- Glazbeni repertoar ove ‘ženske klape‘ raznolik je i prigodan. Naravno, uz lijepu dalmatinsku klapsku pjesmu, volimo zapjevati domoljubne i stare narodne pjesme iz različitih krajeva Hrvatske. Tu su i prigodne duhovne i religiozne skladbe, a na našem repertoaru često su i poznate svjetske uspješnice. Čak i u ovo doba korone i izolacije ljubav prema glazbi prevladala je i nepremostive teškoće i nastao je video na daljinu za pjesmu "Zemlja dide mog". Pjesma je to koju u originalu izvodi Meri Cetinić, a mi Contesse dale smo joj svoj prepoznatljiv štih - kaže Zdravka Matković. Ovih sedam glasova u pjesmi zvuče kao jedan jer se savršeno prelijevaju i čine skladan spoj.

- Za pjesmu "Zemlja dide mog" odlučile smo napraviti i videospot. Iako je naš stil pjevanja bez glazbene pratnje, za ovaj spot odlučile smo pjevati uz klavirsku pratnju. Potaknute zbivanjima oko koronavirusa i snimanjem glazbenih spotova na daljinu, nastao je i ovaj glazbeni uradak - zaključuje predsjednica Matković, a uradak je uistinu ponos i Contessama i cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji. Mezzosopranistica Martina Tolušić kaže kako su se Contesse izuzetno pronašle u ovoj pjesmi i spotu.

- Ispalo je odlično. Uložile smo puno truda, a bio nam je velik izazov sve odraditi ovako na daljinu, preko interneta. Prvi nam je ovo put i sve smo jako sretne što je konačan uradak na ponos svih nas. Sve zapravo jedva čekamo novi povratak na scenu, pred publiku i među ljude, to je kako svim glazbenicima tako i nama najljepši osjećaj. Do tada uživajte u Zemlji dide mog s potpisom Contessa - zaključila je Tolušić.

Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

Najčitanije iz rubrike