Autoglas
NOVA CJELOGODIŠNJA GOODYEAROVA GUMA

Vector 4Seasons Gen-3, guma koja pouzdano ide 12 mjeseci
Objavljeno 19. svibnja, 2020.

Goodyear je predstavio novu cjelogodišnju gumu Vector 4Seasons Gen-3, čime je dopunio svoju višestruko nagrađenu seriju cjelogodišnjih guma. Zahvaljujući brojnim inovativnim tehnologijama nova generacija gume vozačima donosi veću izdržljivost na mokroj i suhoj podlozi te na snijegu.

Nova guma Vector 4Seasons Gen-3 sljedeća je generacija guma iz izuzetno uspješne serije cjelogodišnjih guma Goodyear Vector 4Seasons. Njezina prethodnica, guma Vector 4Seasons Gen-2, dobila je naime više nagrada od bilo koje druge marke, a najnovija generacija guma iz spomenute serije omogućuje još veću izdržljivost. Cjelogodišnje gume jedan su od segmenata u industriji autoguma koji najbrže raste, a vozači pri kupnji cjelogodišnjih guma najviše pozornosti poklanjaju ovim stvarima: sigurnosti u svim vremenskim uvjetima, učinkovitom kočenju i prianjanju na mokroj podlozi te odličnom ponašanju pri kočenju na suhoj podlozi.

Zahvaljujući Goodyearovoj tehnologiji Snow Grip, guma Vector 4Seasons Gen-3 osigurava bolje prianjanje, a time i bolju upravljivost na snijegu. Brojne lamele u središnjem dijelu gaznog sloja omogućuju gumi da „zagrize“ snijeg, što za pet posto poboljšava njezinu upravljivost na snijegu u usporedbi s gumom prethodne generacije.

Tehnologija Dry Handling osigurava čvrste blokove u središnjem i ramenom dijelu gume koji smanjuju deformaciju kod zahtjevnih manevara. U odnosu prema prošloj generaciji gume to znači pet posto bolje značajke kod kočenja na suhoj podlozi. Ujedno je guma Vector 4Seasons Gen-3 zadržala izvrsnu otpornost na akvaplaning koju je već imala guma prethodne generacije. Za to je zaslužna Goodyearova tehnologija Aqua Control, koja uz upotrebu dubokih i širokih žljebova poboljšava raspršivanje vode.

- Naši dizajneri i inženjeri zadali su si zahtjevnu zadaću - poboljšati gumu Vector 4Seasons Gen-2, cjelogodišnju gumu koja je dobila više nagrada od bilo koje druge marke - rekao je Mike Rytokoski, potpredsjednik Goodyear Europe.

Čak 65 novih dimenzija gume Vector 4Seasons Gen-3 postupno će biti uvedeno ove godine, a preostale će slijediti tijekom iduće dvije godine. Novu Goodyearovu cjelogodišnju gumu već su odobrili brojni proizvođači automobila. U drugoj polovini godine guma će se kao prva oprema početi ugrađivati na Peugeot 2008/3008/5008, DS3 Crossback i DS7 Crossback, a do kraja godine uslijedit će tvornička ugradnja i na više drugih vozila.

Milan Bugarić