Novosti
PREMIJEROVI ARGUMENTI U KORIST RASPUŠTANJA SABORA

Plenković: Sada je najsigurniji trenutak za parlamentarne izbore
Objavljeno 18. svibnja, 2020.

Vezani članci

RASPUŠTEN DEVETI SAZIV SABORA

Zasjedali su 421 dan, odradili 1702 točke, postavili 2873 pitanja

Premijer Andrej Plenković naglasio je u ponedjeljak da se Hrvatska proteklih mjeseci suočila s dva velika izazova te je ocijenio kako je raspisivanje izbora u ovome trenutku najbolja opcija.


"Osnovni razlog zbog kojeg smo kao najveća stranka u vladajućoj koaliciji predložili raspuštanje Hrvatskog sabora našim partnerima, a oni su to svi podržali, jest sljedeći: Hrvatska se u proteklih nekoliko mjeseci suočila s dva velika izazova, jedan je borba protiv epidemije koronavirusa i drugi je bitka za radna mjesta i za gospodarski oporavak, koje je Vlada paralelno vodila", rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon što je raspušten Sabor. Oba izazova bila su izrazito zahtjevna i od svih nas podrazumijevala su maksimalan angažman, dodao je. Istaknuo je kako je Hrvatska, zahvaljujući pravodobnim mjerama i odgovornom ponašanju svih građana, smanjila zarazu na najmanju moguću mjeru. "Mi smo na taj način pokazali da država funkcionira, da je naš zdravstveni sustav otporan, i mogu konstatirati kako smo u ovoj prvoj fazi bitke protiv COVID-19 izrazito dobri i kvalitetni u suočavanju s njezinim posljedicama", ocijenio je premijer. S obzirom na to da se Hrvatska nalazi u izbornoj godini, a nitko ne može sa sigurnošću ni znati ni pretpostaviti što će se zbivati tijekom jeseni ili tijekom zime, Vlada je, kako je naglasio, smatrala da je sada prikladan trenutak da hrvatskim građanima bude omogućeno izići na izbore. "Mi smo u izbornoj godini, prema tome, u svakom trenutku, kad god to predsjednik Republike izabere u ustavnom roku koji ima, izbori su redoviti", rekao je Plenković. "Bolje izići na izbore u onoj situaciji kada znamo da je epidemija praktički primirena na najmanju moguću varijantu nego da slučajno budemo u situaciji kada bi nekakav novi val epidemije - ja se nadam da toga neće biti – bio znatniji. Tada bismo bili u situaciji da bismo morali donositi važne odluke, a ne bismo bili sigurni možemo li organizirati normalne izbore u uvjetima da svi imaju jednake šanse", poručio je premijer.


Prethodno u ponedjeljak premijer je, nakon sjednice Kluba HDZ-a u Saboru, nabrajajući uspjehe svoje vlade, poslao i poruku gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavu istaknuvši kako Borovo radi isključivo zahvaljujući angažmanu države i Vlade. Penava je novinarima u Vukovaru rekao da je tu izjavu shvatio kao prijetnju.
"Teško mi je protumačiti da izjave kada nabrajate situacije poput Agrokora ili Borova možete nazvati prijetnjom, nisam to namjeravao niti je bilo tko tko dobro sluša to mogao čuti", odgovorio je na to Plenković i dodao kako je Penava član HDZ-a te da ne zna ima li druge ideje o svom angažmanu na izborima. "Stav Vlade prema Vukovaru je uvijek bio isti, angažiran, tako će biti i u budućnosti jer Vukovar to zaslužuje", rekao je. H/D.Pav.

RAD BOROVA
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na vrlo je kratkoj konferenciji za novinare komentirao poruku koju mu je poslao premijer Andrej Plenković, kako tvrtka Borovo radi isključivo zahvaljujući angažmanu države i Vlade RH. "Tvrtka Borovo u državnom je vlasništvu i za njezino je stanje isključivo odgovorna ova vlada, kao i prethodnih trinaest. Plenkoviću poručujem da ova vlada i ova država postoje prije svega zahvaljujući angažmanu Vukovara i njegovih stradalnika i neka to nikada ne zaboravi ni on ni ijedna druga vlada koja će doći, a prijetnje tipa ‘lez‘te dole‘ za Vukovarce su stvar prošlosti", rekao je Ivan Penava i okončao svoje obraćanje medijima, uz najavu kako će sljedeće održati u srijedu i tom prilikom govoriti o budućnosti. D.K.
Možda ste propustili...