Novosti
CROATIA AIRLINES O LETU IZ FRANKFURTA 2. SVIBNJA

Na koronavirus pozitivna i dva pilota
Objavljeno 17. svibnja, 2020.

Kompanija Croatia Airlines u nedjelju je priopćila kako su dvojica pilota s leta Frankfurt-Zagreb 2. svibnja pozitivna na koronavirus. Podsjetimo, na tom su letu bili zaraženi radnici Đure Đakovića koji su se vraćali s gradilišta u Švedskoj, a kasnije su stigli u Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju. Pozitivni s tog leta zabilježeni su i u Istarskoj te Zadarskoj županiji.

„Prisutnost koronavirusa kod članova letačkog osoblja ne može se povezivati s putnicima koji su doputovali istim letom, a za koje je kasnijom dijagnostičkom obradom utvrđeno da su pozitivni na COVID-19. Piloti zrakoplova, naime sjede u kabini koja je fizički odvojena od putničkog prostora zrakoplova te tijekom, prije ili nakon leta nisu i ne mogu biti u bliskom kontaktu s putnicima. Nadalje, svi pozitivni putnici s navedenog leta radnici su koji su se vraćali iz Švedske, te dvoje putnika, bračni par koji je doputovao iz Španjolske. Po do sada dostupnim podacima, nitko od ostalih putnika i članova kabinske posade nije zaražen pa nije moguće pronaći zajedničku poveznicu zaraze kod pilota i putnika, te je nepotrebno kao razlog širenja zaraze navoditi raspored sjedenja i popunjenost zrakoplova”, ističe Croatia Airlines u priopćenju objavljenom nakon kritika da se na tom letu nisu poštivala pravila o udaljenosti i kontaktu između putnika.

Iz te tvrtke navode i kako su, dosljednim poštivanjem i provedbom svih odluka i preporuka europskih, njemačkih i hrvatskih javnozdravstvenih i zrakoplovnih vlasti, na letu OU411 Frankfurt-Zagreb u razdoblju od 1.4. do 10.5. 2020. godine omogućili povratak u Hrvatsku više od 3500 hrvatskih građana, koje je globalna pandemija zatekla širom svijeta.

„Za sve te putnike, kao potencijalne donosioce zaraze, prema odlukama javnozdravstvenih vlasti po dolasku u Hrvatsku je bila propisana samoizolacija od 14 dana. S obzirom da su navedeni letovi obavljani u uvjetima globalne pandemije koronavirusa kontinuirano su provođene procjene rizika, što je koordinirao Ured za upravljanje kriznim situacijama i izvanrednim događajima Croatia Airlinesa. Procijenjeni gubitak kompanije vezano uz letove Zagreb – Frankfurt – Zagreb u navedenom razdoblju iznosio je 244.000 eura”, navodi CA.

Ističu i kako, prema do sada dostupnim podacima, nitko od ostalih putnika i članova kabinske posade nije zaražen pa nije moguće pronaći zajedničku poveznicu zaraze kod pilota i putnika, „te je nepotrebno kao razlog širenja zaraze navoditi raspored sjedenja i popunjenost zrakoplova”.

„Sve mjere zaštite koje Croatia Airlines provodi od pojave epidemije bolesti COVID-19 u potpunosti su usklađene s preporukama i naputcima javnozdravstvenih tijela, a tijekom leta obavezno je korištenje zaštitne opreme i sredstava za cijelu posadu (maske, rukavice, dezinficijensi) te u slučaju potrebe i upotreba zaštitnih naočala i zaštitnih odijela. Sukladno dosadašnjim istraživanjima koje su provele međunarodne zdravstvena i regulatorna tijela, mogućnost zaraze u zrakoplovu je izrazito mala, s obzirom da zrak u putničku kabinu zrakoplova ulazi iz atmosfere te da se pritom pročišćava najsuvremenijim filterima, a u putničkoj kabini cirkulira vertikalno (odozdo prema gore i obratno), a ne horizontalno”, stoji u priopćenju Croatia Airlinesa.

Podsjećaju i kako su  od početka epidemije izdane preporuke da putnici nose maske tijekom leta kako bi zaštitili sebe, članove posade i druge putnike, a od 4. svibnja na snazi je kompanijska odluka o obveznom nošenje pokrivala za lice i maski tijekom leta za sve putnike. „Na kompanijskim internetskim stranicama objavljena je i elektronska verzija PLF obrasca te se putnici savjetuju da istu ispune prije leta i predaju posadi zrakoplova, a ako to ne učine da obavezno ponesu svoju olovku kako bi navedeni obrazac ispunili tijekom leta. Također, od putnika se traži da prije dolaska na zračnu luku provjere svoje zdravstveno stanje”, navodi se u priopćenju hrvatske zrakoplovne kompanije. D.Pav.

Možda ste propustili...