Svijet
CENTRI ZA SMJEŠTAJ MIGRANATA

Srpska vojna policija uz hrvatsku granicu
Objavljeno 18. svibnja, 2020.
Prema zapovijedi srpskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Vojske Srbije Aleksandra Vučića, sedamdesetak vojnika, uglavnom vojnih policajaca, ali i pripadnika izviđačkih postrojbi, raspoređeno je u subotu u tri prihvatna centra za smještaj migranata - Adaševci, Principovac i Šid-stanica, gdje boravi oko 1900 migranata iz 18 zemalja. Vojska je raspoređena u te centre tik uz granicu s Hrvatskom, objasnio je Vučić svoju odluku, jer se lokalno stanovništvo žali kako ih migranti uznemiravaju, upadaju u dvorišta, vrtove, voćnjake i odnose sve što vide, a oni koji bježe iz prihvatilišta kako bi pokušali prijeći granicu s Hrvatskom skrivaju se u vikendicama. Problem za lokalno stanovništvo, navodi državna televizija, neregistrirani su migranti koji borave na otvorenom i izvan su kontrole vlasti. Vojska je intervenirala već prve noći i 18 migranata koji su namjeravali prijeći granicu i dokopati se neke od zemalja Europske unije uhvatila je i vratila u prihvatne centre. U pojedinim srbijanskim medijima u nedjelju je objavljeno kako je "situacija od kada su pripadnici Vojske Srbije zauzeli svoje položaje daleko stabilnija" i mještani "zahvaljuju predsjedniku Vučiću, a posebno vojsci koja je svojim djelovanjem i radom u ovom trenutku i brzom intervencijom spriječila svaki pokušaj ugrožavanja sigurnosti ljudi i imovine."


Oporba drži kako je slanje vojske u Šid i okolicu Vučićev predizborni trik "kako bi ublažio strah ljudi, makar do 21. lipnja, jer bi to moglo utjecati na rezultate izbora." Pitaju Vučića zašto vojska nije raspoređena i uz granicu s Mađarskom i Rumunjskom te zašto vojska ne sprječava ulazak migranata na jugu Srbije.
Tijekom izvanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije COVID-19, koje je trajalo od 15. ožujka do 8. svibnja, Vojska Srbije osiguravala je migrantske kampove i centre za azil u kojima je smješteno ukupno 8500 ljudi. M.Flego
Najčitanije iz rubrike