Svijet
SLOVENIJA POPUŠTA MJERE

Sve trgovine bit će otvorene, dijelom se otvara i turizam
Objavljeno 18. svibnja, 2020.
Janša želi s Austrijom postići dogovor o popuštanju granične kontrole, kakav je već postignut s Hrvatskom

U Sloveniji je od subote do nedjelje otkriven samo jedan novi slučaj infekcije koronavirusom, a slovenska vlada zbog povoljne epidemiološke situacije od ponedjeljka nastavlja popuštati mjere.


Zbog velikog pada broja novih infekcija vlada Janeza Janše u petak je tehnički "opozvala" prije više od dva mjeseca proglašenu epidemiju, ali epidemija u medicinskom smislu ostaje. Ostaju i mjere zaštite kako bi se spriječili novi slučajevi zaraze, poput održavanja fizičke distance, zabrane održavanja velikih javnih okupljanja, održavanja higijene ruku i obveze nošenja maski u zatvorenim javnim prostorima. U okviru daljnje relaksacije mjera u ponedjeljak se u Sloveniji ponovo pokreće obrazovni proces "uživo", u manjim skupinama za neke razrede osnovnih i srednjih škola, ponovo je dopušten rad svih trgovina, a stvaraju se i uvjeti za otvaranje turizma, pri čemu država priprema i poticajne mjere.


Svi trgovački prostori, pa i oni u trgovačkim centrima, prvi put nakon 16. ožujka mogu raditi. No trgovci upozoravaju da su u dva mjeseca restrikcija doživjeli gubitke koje će teško nadoknaditi. Prema procjeni slovenske Trgovačke komore, trgovina će na kraju godine zabilježiti sedam milijardi eura manji promet od očekivanog, što je pad od oko 20 posto, a boje se da bi padu prometa mogla pridonijeti i vladina odluka da trgovine nedjeljom ostaju zatvorene i nakon službenog kraja epidemije.


Od ponedjeljka je ponovo dopušteno otvaranje manjih turističkih smještajnih objekata, s manje od 30 postelja, ali će gubitci u turizmu zbog koronakrize biti veći nego u trgovini, očekuje se 70-postotni pad u odnosu prema prethodnim procjenama i očekivanjima.


Najzanimljivija emitivna tržišta za Sloveniju, a riječ je o Italiji, Austriji i Njemačkoj, odakle obično dolazi najviše gostiju, i dalje međutim ostaju zatvorena zbog ograničenja na granicama. Tako, primjerice, Austrija za Sloveniju još nije relaksirala mjere na granici, koje je početkom mjeseca olakšala za Njemačku, Slovačku i Češku. Premijer Janša najavio je da će i s Austrijom nastojati postići bilateralni dogovor o popuštanju granične kontrole, kakav je ovih dana postignut s Hrvatskom.


Kako bi pomogla turističkom sektoru, Janšina je vlada najavila da će u okviru novog zakonskog paketa pomoći gospodarstvu i građanima i uvesti turističke "vaučere" u vrijednosti od 200 eura po osobi. Takve bi vaučere dobili svi zaposleni, a mogli bi se koristiti samo u Sloveniji.


Anketa koju je u nedjelju objavila Slovenska televizija pokazala je kako velik broj Slovenaca smatra da je vlada trebala još pričekati s proglašenjem kraja epidemije, ali se strah od širenja virusa među populacijom neprestano smanjuje. U anketi je 38 posto ispitanika ocijenilo da je s objavom kraja epidemije trebalo još malo pričekati, 27 posto ih smatra da je dobro što se Slovenija među prvima odlučila na taj potez te je njime zadovoljno, a ostali se nisu opredijelili ili su izjavili da im je svejedno. Riječ je o anketi koju je na uzorku od 505 ispitanika za javni RTV servis 15. i 16 svibnja provela agencija Ninamedia.
Unatoč različitim ocjenama vladine odluke da proglasi kraj epidemije, ali zadrži dosadašnje epidemiološke mjere, ankete pokazuju da strah od koronavirusa u Sloveniji sa sve boljom epidemiološkom situacijom naglo pada. Da su vrlo zabrinuti zbog opasnosti koju nosi novi koronavirus sredinom ožujka izjavljivalo je 61 posto ispitanika, mjesec dana poslije manje od 50 posto, a sada ih je samo nešto više od trećine.


Hina/D.Pavlović
"JANŠA IDE IZ EKSTREMA U EKSTREM"
Bivši premijer Marjan Šarec, koji je epidemiju proglasio dan prije odlaska s tog položaja, kaže da novi premijer Janša proglašavajući neočekivani kraj epidemije potvrđuje kako ide "iz ekstrema u ekstrem", jer je donosio i prerigorozne mjere, a sada ih naglo ukida i povećava rizik od novih slučajeva zaraze otvaranjem granica. Vladin glasnogovornik Jelko Kacin za televizijski servis Euronews kazao je da će se kraj epidemije službeno odrediti krajem ovog mjeseca, ali da je on proglašen unaprijed zbog minimalnog broja novih slučajeva zaraze.