Crna kronika
STANJE SIGURNOSTI U PROMETU U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI

Bez poginulih četiri mjeseca, 14 osoba teško ozlijeđeno
Objavljeno 18. svibnja, 2020.
VIROVITICA



Kad je riječ o svim mogućim posljedicama pandemije koronavirusa koja nas je zahvatila u prvim mjesecima ove godine, među manje negativnima je smanjenje izlučivanja ugljikova dioksida u atmosferu i općenito smanjenje prometa, a posljedično i manji broj prometnih nesreća.


U prva četiri mjeseca, u odnosu prema istom razdoblju lani, smanjen je broj prometnih nesreća i nema smrtno stradalih osoba, ali je više teško ozlijeđenih osoba i ozlijeđenih biciklista. Prometne nesreće češće izazivaju mlađi vozači pod utjecajem alkohola vozeći nepropisnom brzinom, a stariji češće prouzročavaju nesreće s teško ozlijeđenim osobama.


U odnosu prema 184 nesreće u prvom kvartalu prošle, tijekom prva četiri mjeseca ove godine na području Policijske uprave virovitičko-podravske dogodilo se 148 prometnih nesreća u kojima je 14 osoba teško ozlijeđeno, a 31 osoba lakše ozlijeđena. Budući da se nije dogodila ni jedna nesreća s tragičnim posljedicama, to je za jednu smrtno stradalu i 36 lakšo ozlijeđenih osoba manje nego prošle godine, ali teško su ozlijeđene četiri osobe više nego lani.


Različiti su uzroci prometnih nesreća, a prednjače nesreće zbog upravljanja vozilom nepropisnom ili neprilagođenom brzinom. U takvim uvjetima dogodilo se 30 prometnih nesreća, u kojima je devet osoba teško ozlijeđeno i 13 lakše. To znači da je svaka druga osoba nastradala u prometnim nesrećama koje su se dogodile zbog upravljanja vozilom nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, a od ukupnog broja osoba s teškim ozljedama čak dvije trećine stradale su upravo u takvim prometnim nesrećama.


Od spomenutih 30 prometnih nesreća koje su se dogodile zbog upravljanja vozilom nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, devet su izazvali mladi vozači, a njih 15 bilo je mlađe od 30 godina. "Međutim, iako su mlađi vozači i vozači s kraćim vozačkim iskustvom prebrzom vožnjom prouzročili veći broj prometnih nesreća, čak sedam sudionika u prometu teško je ozlijeđeno u prometnim nesrećama koje su izazvali stariji vozači, odnosno vozači s već poduljim vozačkim iskustvom", priopćila je PU virovitičko-podravska.


Od 30 prometnih nesreća kojima je uzrok bila brzina, 12 su prouzročili počinitelji koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, a i ovdje je više od polovine vozača bilo mlađe od 30 godina. Kod četvorice mladih vozača utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu znatno veća od dopuštene, koja za mlade vozače iznosi 0,00 promila.


Od ukupnog broja prometnih nesreća, svaku petu prouzročio je vozač u alkoholiziranom stanju. Naime, 26 prometnih nesreća izazvali su vozači pod utjecajem alkohola, od kojih svaki drugi u pijanom stanju s utvrđenom koncentracijom alkohola u organizmu većom od 1,5 promila.

Petar Žarković
Đurđica Veličan

policijska službenica

Od sedam biciklista, koliko ih je sudjelovalo u prometnim nesrećama, tri su teško ozlijeđena i dva lakše, a sva trojica teško stradalih biciklista iz virovitičkog kraja bila su starija od 50 godina
VIKEND-AKCIJA
Radi podizanja stanja sigurnosti u prometu na višu razinu, najavljeno je da će policajci vikendom provoditi pojačani nadzor prometa te da će "loviti" pijane vozače, one koji prebrzo voze, koji se ne vežu i koji u vrijeme vožnje pričaju na mobitel. Ta su četiri prekršaja najčešće ubojice u prometu i uzroci teškog stradavanja sudionika u prometnim nesrećama. Sankcionirat će se i drugi prekršaji u cestovnom prometu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike