Osijek
RIJETKA BOLEST KOJA DOVODI I DO GUŠENJA

Svjetlima upozorili na
hereditarni angioedem
Objavljeno 17. svibnja, 2020.
U subotu u 20.30 viseći je most preko Drave zasvijetlio ljubičastom bojom, i to kako bi javnost, ali i sve medicinske djelatnike, upozorio na važnost prepoznavanja hereditarnog angioedema. Riječ je o iznimno rijetkoj bolesti, koja se manifestira oticanjima udova, ali i lica i trbuha, a često se dijagnosticira tek kao alergija, iako se ne može liječiti lijekovima za alergiju i može dovesti do gušenja. Dijagnoza ove bolesti u Hrvatskoj postavljena je za stotinjak pacijenata, ali liječnici vjeruju kako ih je znatno više, ali bolest nije prepoznata. Svjetski dan oboljelih od hereditarnog angioedema obilježava se svake godine 16. svibnja, a ove je godine prvi put obilježen u Osijeku. Tom je prigodom o važnosti prepoznavanja ove bolesti upozorila i imunologinja, dr. Željka Kardum iz KBC-a Osijek.

- Bolest je karakterizirana povratnim oteklinama i najčešće su to ruke, noge ili lice te trbuh, što je vrlo bolno. Upravo se ovo oticanje često pogrešno protumači kao akutno kirurško zbivanje, a iznimno je opasno ako oteknu dišni putevi, odnosno grlo, jer može doći do gušenja.

Kod ove je bolesti nezgodno što vrlo sliči alergijskom angioedemu, a istovremeno terapija koja se daje u alergiji uopće ne djeluje, nego je nužna specifična terapija. Riječ je nasljednoj bolesti, koja je posljedica genetske mutacije zbog koje dolazi do pretjeranog istjecanja tekućine u tkivo. Terapija može biti trenutačna ili dugotrajna - objasnila je dr. Kardum. Ova alergologinja napominje i kako bi sve one osobe koje imaju česte angioedeme, a koji nisu praćeni urtikarijskim osipom, zatim oni koji imaju laringialne edeme ili bolan trbuh ili koji imaju nekog u obitelji s ovom bolesti trebali biti poslani na pregled u bolnice.

Predsjednica Udruge oboljelih od hereditarnog angioedema, Mihalea Šogorić, naglasila je i kako je cilj Udruge da se lijekovi za ovu bolest nađu na listi lijekova za rijetke bolesti. N. Z. Eberhard
Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike