Osijek
NA PRAGU SEZONE KUPANJA

Kopika se ovoga ljeta neće otvoriti, Gradski uskoro
Objavljeno 18. svibnja, 2020.
Rekreacijski centar Copacabana, sagrađen 1975., ide u kompletnu rekonstrukciju za 15 mil. kn

Rekreacijski centar Copacabana ove se kupališne sezone neće otvoriti! "Kopika se ne otvara, a razlog je tome što je pokrenut postupak rekonstrukcije bazenskog kompleksa i zbog potrebnih predradnji koje će uskoro započeti. Športski objekti d.o.o. upravljaju RC-om Copacabana, ali sam je tijek cijelog postupka rekonstrukcije u nadležnosti Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša", kaže Nataša Brčić, direktorica Športskih objekata.

"Osječka je ljepotica Kopika, sagrađena davne 1975. godine, zaslužila cjelovit make over! Riječ je o investiciji od 15 milijuna kuna, 73.000 m2, modernizaciji, hortikulturnom uređenju, novim akvapark-sadržajima... Prošlog je tjedna potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije s osječkom tvrtkom Respect-ing", objavila je u petak zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Dakle, u sezoni kupanja, koja je pred vratima, Osječani će se kupati na Gradskim bazenima i dravskim kupalištima. Gradski bazeni trenutačno su prazni, no vrijeme koje je iza nas Športski objekti iskoristili su za remont. Upravo su stigle i upute koje se moraju zadovoljiti za puštanje u rad i prihvat plivača i sportaša, pa bi punjenje bazena počeli ovog tjedna. Prije toga moraju razraditi plan zadovoljavanja higijenskih i epidemioloških mjera, što između ostalog znači da će plivača na Gradskim bazenima biti manje nego prijašnjih godina.

“Razgovarala sam i s našim Stožerom civilne zaštite i načelnikom. Preporuka je da se krene s Gradskim bazenima, ali to treba biti s mjerom i oprezno. Uputama je sve propisano, primjerice koliko ljudi smije biti na određenoj kvadraturi bazena, te ćemo te detalje objaviti odmah nakon razrade, već ovih dana. U sklopu aktivnosti za otvaranje zatvorenih bazena moramo odraditi pripremne radnje, a to ne znači samo one koje su vezane uz bazene nego i u garderobama, sanitarnim prostorijama i drugdje, jer voda nije problem zahvaljujući kloru, nego su to površine oko bazena. Razmotrit ćemo kako će se održavati red, hoćemo li morati sportaše koji koriste dva traka plivačkog bazena razdvajati, što znači da će biti manje površine za ostale plivače... Mnogo je detalja i moramo poštovati sve što je propisano radi sigurnosti posjetitelja i zaposlenika”, pojasnila je Nataša Brčić.
Darko Pejić
PREPORUKE ZA RAD BAZENSKIH KUPALIŠTA
Preporuke HZJZ-a za rad bazenskih kupališta i vodenih parkova tijekom epidemije COVID-19 između ostalog upućuju na to da će se i razglasom obavještavati korisnike bazena da drže razmak. Za sve posjetitelje i zaposlenike savjetuje se udaljenost od 1,5 metara.

Za prostore bazenskih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na stotinu kvadrata prostora netopovršine (uključujući površinu bazena). Treba odvojiti ležaljke, a to će nadzirati spasilac, a prilikom smjene osoba na ležaljkama one će se morati dezinficirati. Poseban je režim i za održavanje sanitarnih čvorova, svaka dva sata, pa i češće.

Broj osoba koje treniraju istovremeno u bazenu ovisi o veličini bazena te se preporuča zadovoljavanje kriterija od sedam kvadrata po osobi u otvorenim i zatvorenim bazenima.
Možda ste propustili...

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike