Osijek
PANDEMIJA ZADALA TEŽAK UDARAC OSJEČKOM HOTELIJERSTVU

Gostiju na prste jedne ruke
Objavljeno 18. svibnja, 2020.
Mlinarević: Dok nema simpozija, kongresa, utakmica, festivala, sajmova..., nema ni gostiju

Oporavak osječkog hotelijerstva i povratak hotelskih gostiju u Osijek može očekivati tek kada se u naš grad vrate veliki skupovi, odnosno kongresi, seminari, sportska, festivalska i kulturna događanja, rezolutno je za naš list rekao vlasnik hotela Waldinger, Berislav Mlinarević upitan da komentira kako u osječkmi hotelima vide oporavak nakon koronakrize.

Naime, hoteli i smještajni kapaciteti, za razliku od ugostiteljskih objekata, nisu imali zabranu rada i bilo im je dopušteno raditi sve vrijeme. Jedan od rijetkih koji je bio otvoren sve vrijeme najveći je osječki hotel, Hotel Osijek, ali većina je njih ipak bila zatvorena jer, kako kažu, nisu imali za koga raditi.

Otkazani kongresi
Situacija nije ništa bolja ni s popuštanjem mjera, pa primjerice Boutique hotel Tvrđa još uvijek nije počeo s radom jer, kažu, nemaju za koga raditi. "Mi smo trebali biti puni u svibnju. Imali smo prodane sve kapacitete jer se u Osijeku trebao održati niz kongresa i sličnih događanja. Sve je otkazano i mi nemamo trenutačno za koga raditi. Sada imamo tek neke rezervacije za lipanj, a vidjet ćemo hoće li biti dodatnog bukinga. Naime, mi ne radimo s gostima iz naše županije, već su to obično gosti iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva, propusnice su ukinute tek prije nekoliko dana, a inozemnim gostima još je uvijek iznimno teško doći", kaže Viktor Polić, voditelj ovog hotela.

"Hotel Central otvorio je tek prije dva tjedna, a tijekom najstrožih mjera imali su u hotelu samo dežurstva, no gostiju nije bilo. Prošlog smo tjedna imali nekoliko gostiju, ovaj tjedan opet nemamo nikoga. No mi smo optimisti. Trebalo je biti jako puno kongresa i simpozija, i uistinu su svi hoteli u Osijeku bili rasprodani u svibnju. Zato se samo možemo nadati dodatnom ublažavanju mjera i vraćanju života u grad. Što se tiče epidemioloških zahtjeva u hotelima, oni nisu pretjerano strogi. Mi smo sve svoje djelatnike educirali te obavljamo sve higijenske mjere prema propisima, ali sada nam trebaju gosti za koje ćemo te mjere moći provoditi", kaže direktorica hotela Central Sandra Jakelić.

Bolje na jesen?
Tijekom epidemije bio je zatvoren i hotel koji nosi svjetsko priznanje najboljeg malog hotela s četiri zvjezdice, hotel Waldinger.

"Mi smo otvorili, ali imamo trenutačno dva gosta. Hoteli ne mogu raditi za lokalno stanovništvo, njima su potrebni vanjski gosti, a oni moraju imati razloga za dolazak u Osijek. Dok god se sastanci održavaju online, dok nema simpozija, kongresa, utakmica, kazališnih predstava, festivala, skupova, sajmova, događanja, poslovnih sastanaka, neće biti ni gostiju. Da bi hotelijerstvo oživjelo, mora se vratiti i društveni život i aktivnosti, a mislim da toga neće biti do jeseni, i to ako nam se koronavirus ne vrati. Mislim da je hotelijerstvo pretrpjelo jedan od najvećih udaraca u ovoj pandemiji i da se život sada dosta promijenio, a to bi moglo imati dugotrajnog efekta na hotelijerstvo. Puno bolja situacija nije ni na moru. Tako, primjerice, Valamar grupacija u Istri otvara svoje hotele tek 1. srpnja jer ne računa na goste ranije. Sada ondje također još nema nikoga. Postoji podatak da je, primjerice, prošlog vikenda na istarskoj granici sa Slovenijom u Hrvatsku ušlo samo 200 Slovenaca. Općenito je prelazak granice još jako kompliciran jer morate imati dokaz da je riječ o poslovnom putovanju. Što se tiče poslovanja i pomoći države, mi smo dobili novac za plaće djelatnicima tako da nismo morali nikoga otpuštati, a ovo smo vrijeme iskoristili za detaljno čišćenje i dezinfekciju cijelog hotela. No ta pomoć sada završava i nama trebaju gosti za opstanak. Ne bude li ih, moći ćemo redom početi zatvarati - od cateringa, preko restorana, do hotela, a to će značiti otkaze i tešku jesen", upozorava vlasnik hotela Waldinger Berislav Mlinarević.

Nefreteta Z. Eberhard
zatvoreni
VEĆINA HOTELA NIJE RADILA
GOSTI NAJRADIJE NOĆE U HOTELU
Prema podatcima Turističke zajednice grada Osijeka, najveći broj gostiju noći u hotelima (58.493), objektima u domaćinstvu (23.461) i sobama za iznajmljivanje (21.407). Kada je riječ o hotelima, najviše gostiju noći u onima s četiri (29,60 posto), dvije (21,84 posto) i tri (19,46 posto) zvjezdice. Posljednjih je mjeseci većina njih zjapila prazna.
Trebalo je biti jako puno kongresa i simpozija, i uistinu su svi hoteli u Osijeku bili rasprodani u svibnju. No, dogodio se Covid-19
163
Osijek je 2019. godine imao registrirana 163 smještajna objekta s 830 soba i 1721 krevetom. Riječ je o osam hotela, osam hostela, 95 apartmana i studio apartmana, 32 sobe, četiri prenoćišta, tri pansiona, dvije kuće za odmor i jednom studentskom domu.
60.000
Svake je godine Osijek bilježio nove rekorde u broju turističkih posjeta, pa je tako naš grad godišnje posjećivalo do 60 tisuća turista. Brojke su iz godine u godinu bile sve veće i taj bi se trend zacijelo nastavio da se nije dogodila pandemija zbog koje su zatvorene granice.
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike