Kultura
VUKOVARCI INTENZIVNO RADE NA IZLOŽBI

Građa o Eltzovima stiže iz četiri države
Objavljeno 18. svibnja, 2020.
Opsežan projekt uključuje zajednički rad i posudbu građe iz desetak muzeja iz Hrvatske, Njemačke, Austrije i Srbije

Gradski muzej Vukovar je i u danima epidemije koronavirusa, kada je morao zatvoriti vrata posjetiteljima, imao niz aktivnosti i pripremao različite sadržaje, koji će široj javnosti ubrzo biti dostupni.


Jedan od velikih projekata svakako je sveobuhvatna izložba o životu obitelji Eltz. Ruža Marić, ravnateljica vukovarskog muzeja, potvrdila nam je kako intenzivno rade na pripremi izložbe, koja uključuje zajednički rad i posudbu građe iz desetak muzeja iz Hrvatske, Njemačke, Austrije i Srbije koji posjeduju građu o obitelji Eltz.


- Uglavnom se radi o likovnoj građi, ali tu su, dakako, i predmeti umjetničkog obrta, arhivska građa i fotograđa, koja će predstaviti ulogu i značenje obitelji Eltz u Njemačkoj od 12. stoljeća do danas, s posebnim naglaskom na to kako se od 18. stoljeća život dijela te obitelji seli u Vukovar, s kupnjom imanja. Poznato je da su utjecali na društveni, kulturni i ekonomski život šireg vukovarskog područja - rekla je Marić, dodavši kako će izložbu pratiti dvojezični katalog u čijoj izradi sudjeluje 20-ak autora. Oni obrađuju različite teme, uključujući umjetničko blago, arhitekturu, povijest obitelji, tematsko obrađivanje dvorca Eltz, ratno razaranje, obnovu dvorca te djelovanje Muzeja prije Domovinskog rata i aktivnosti nakon njega, uz otvaranje brojnih zbirki.


Ravnateljica je naglasila i kako se Gradski muzej Vukovar uključio u aktivnosti koje kao prioritet promovira Ministarstvo kulture.


- Riječ je o digitalizaciji muzejske građe, kako bismo se uklopili u europski trend dostupnosti građe muzejskih ustanova u digitaliziranom obliku. Protekle smo tjedne iskoristili i za kompletnu reviziju muzejske građe, uređenje depoa i svih naših prostora, a treba istaknuti da smo u realizaciji projektne dokumentacije za uređenje perivoja dvorca Eltz s nizom sadržaja: šetnicom, parkom skulptura, muzejskim kafićem i još jednom multimedijalnom dvoranom - objasnila je.


Kada je riječ o aktivnostima u Galeriji Oranžerija, Zoran Šimunović, kustos likovnih zbirki, potvrdio nam je kako su svi programi odobreni od Ministarstva kulture zaustavljeni zbog epidemije, a preciznih datuma za otvaranje pojedinih izložbi još uvijek nema.


- Za sada je jasno da izložbe neće biti otvorene kako je planirano po 30 dana, nego ćemo ih reducirati. S obzirom na to da neki autori imaju dogovorene izložbe u drugim institucijama kulture, uskladit ćemo datume i nastojati da se svi planirani programi održe kada nam to bude dopušteno. U Galeriji će biti četiri izložbe ove godine, s tim što je Ministarstvo kulture financijski reduciralo sve programe i tomu ćemo se prilagoditi - naglasio je Šimunović.


Dodao je kako bi bilo besmisleno raditi virtualne izložbe, jer je najbolje kada je autor na otvorenju, pa posjetitelji mogu s njim razgovarati, jer o djelima nitko ne može dati kvalitetnije informacije od samoga autora. Poznato je kako će prva na popisu biti izložba Marka Šošića.


- Bit će to i pravi happening, čemu i težim. Ići ćemo na floralnu izložbu s cvijećem i njegovim radovima, a kako je Oranžerija svojedobno bila zimski vrt, planiramo donijeti biljke iz autorova vrta te uz njegova djela napraviti potpuni događaj za posjetitelje - istaknuo je.


Prema njegovim je riječima iznimno važna i realizacija projekta "FoTo muzej", za što je osigurano nešto više od 1,25 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz europskih fondova. Startali su s izradom strategije, a riječ je o projektu namijenjenom mladim ljudima, koje će educirati o umjetničkoj fotografiji.
- Namjera je mladima umjetnošću proširiti vidike. Aktivnosti s njima trebale bi početi u rujnu i želimo ih navesti da počnu malo šire gledati oko sebe, izraze individualna promišljanja i kreativnost iskažu fotografijom - naveo je Šimunović.


Dragana Korpoš
UMJESTO RADIONICE VIRTUALNA EDUKACIJA
Gradski muzej Vukovar prvotnom je prijavom u program edukativne muzejske akcije povodom Međunarodnog dana muzeja s ovogodišnjom temom ‘Ljubav‘ u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva planirao organiziranje radionice. Međutim, zbog trenutne će se situacije akcija u cijeloj Hrvatskoj održati virtualno, pa će planirana radionica izostati. Vukovarski muzej u ovoj muzejskoj edukativnoj akciji sudjeluje 14. godinu za redom, a danas je otvoren za individualne posjete od 10 do 14 sati, uz poštivanje svih uputa HZJZ-a i propisanih mjera zaštite.
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike