Kultura
GISKO PREDSTAVLJA NEKOLIKO VRUĆIH PRIJEDLOGA ZA ČITANJE

Knjiga ukorijenjena u Kinu i glazbu ljudskog postojanja
Objavljeno 18. svibnja, 2020.
Piše: Srđan LUKAČEVIĆ

Nakon gotovo dva mjeseca kako zbog sprječavanja širenja koronavirusa Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek fizički nije smjela biti s nama, knjige su u Knjižnici ponovno dostupne svima.


Jedan od fantastičnih naslova koje svakako vrijedi pročitati dolazi je Melodije srca Emme Cooper. Osobita je ovo knjiga, duhovita, snažna i u mnogočemu dirljiva. Uzbudljiv roman o ljubavi, gubitku i iscjeljujućoj snazi obitelji. Junakinja romana, Melody King, već godinama pati od rijetkog poremećaja, još otkad je udarila glavom o pod. Da nije bilo toga, sada ne bi počela nekontrolirano, i glasno, pjevati kad god zapadne u stres. Njezinoj djeci je to strahovito neugodno, ali otkako ih je napustio otac, obitelj se s puno ljubavi drži zajedno. No kada Kingovi naiđu na obavijest o nestalim osobama, suočit će se s istinom koja će im život okrenuti naopačke. Na mjestu na kojem su to najmanje očekivali, otkrit će što zaista znači biti obitelj. Puna ljubavi, duhovitosti i srca, knjige će vam ostati dugo u sjećanju.


Slično možete očekivati i u romanu Molim te, pazi na mamu Kyung-sook Shin nakon kojega svoju majku više nikada ne ćete gledati istim očima. Izvanredna je to knjiga koja daje uvid u korejsku tradiciju i kulturu, o maestralnoj prozi koja duboko i snažno zaranja u majčinstvo, ponire u samo srce obiteljskih odnosa. Od trenutka kada se 69-godišnja So-nyo na peronu podzemne željeznice u Seoulu odvoji od muža i nestane u gužvi, gubi joj se svaki trag. Obitelj je u šoku, a već formuliranje letka o nestaloj kod svih izazove frustraciju zbog saznanja da nijedno od njezine djece ne posjeduje majčinu noviju fotografiju. Pitanje koliko su poznavali svoju majku visi im iznad glava i tišti svakog pojedinačno… Izvanredna knjiga daje uvid u korejsku tradiciju i kulturu, a autorici je priskrbila nagrade i pohvale diljem svijeta. Inspirativna je to priča koja efektno uklapa ruralan, godinama star način života jedne majke u moderan, urbani život njezine djece.

Ostajemo uz istočnjačku kulturu u romanu Madeleine Thien Ne reci da nemamo ništa, veličanstveno ispripovijedanoj priči o Istoku i Zapadu, hipnotičkoj sagi o glazbi i tišini, s mnogo je humora i ljepote, srčano i sa zadivljujućim razumijevanjem čitamo o ljubavi i izdaji, o snazi i privrženosti u najtežim vremenima. Odlučna da od krhotina sjećanja i obiteljske povijesti sastavi lik davno nestaloga oca, mlada Kanađanka kineskog podrijetla Li-ling morat će zaroniti u more priča; krenuti putem koji od živopisnih čajana iz doba uspona Mao Ce-tunga, kroz gradove u previranju i pustinjska prostranstva, vodi do tragičnog vrhunca, krvavo ugušene studentske revolucije na pekinškom Trgu nebeskoga mira 1989. Ova intimna i duboko politična knjiga nezamjenjivo je ukorijenjena u Kinu, ali, još više, u glazbu ljudskoga postojanja.


Narcisa Vekić
Nabava u GISKO-u radi punom parom
Nabava radi punom parom, a ovaj puta donosimo nekoliko vrućih prijedloga za čitanje. Naravno, ovo je samo mali dio onoga što je zadnjih dana pristiglo na police Knjižnice. Uživajte u čitanju i svakako potražite druge novitete pristigle u GISKO-u, ali i sve ostale naslove koje do sada niste uspjeli pročitati - poručuje Srđan Lukačević, viši knjižničar, voditelj Službe nabave.
Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike