Kultura
PORIN U IZNIMNOJ KONKURENCIJI

Prvi autorski album nakon 23 god.
Objavljeno 18. svibnja, 2020.
- Nadao sam se u početku jer sam bio nominiran u dvije najprestižnije kategorije klasične glazbe, no kako je vrijeme odmicalo, nekako sam prestao imati očekivanja. Ipak je to moj prvi autorski album nakon 23 godine, sada mi je žao što se više nisam posvećivao izdavanju nosača zvuka. Konkurencija, poglavito u kategoriji albuma godine klasične glazbe, bila je iznimna s obzirom na Luku Šulića iz 2Cellosa te 35 godina Zagrebačkog gitarističkog trija - komentira nam Davor Bobić, dobitnik Porina za najbolju skladbu klasične glazbe za Symphoneo, za klavirski kvintet.


Nagrada je imala sjajan odjek, čestitke su stizale od studenata, kolega, glazbenih producenata, glazbenika...


- Iskreno, meni je to i najveća motivacija jer velik broj glazbenika i publike snažno podupire moj stvaralački rad. Iznimno puno mi znači podrška mojih studenata i kolega s Akademije i, naravno, dekanice. U prilog tomu ide i sjajna suradnja s Gradom Osijekom u svezi s Osječkom glazbenom srijedom - napominje dobitnik, koji misli da je njegovoj skladbi nagradu donijela iznimna izvedba Alisios Camerate i jasnoća glazbenog oblika, tj. dramaturgija forme:
- Na koncertu uživo ta je skladba doživjela izniman uspjeh i prijam publike. Htjeli smo u početku nominirati moje popularno djelo Menoru, no ona je godinu dana prije izdana na nosaču zvuka ansambla Alisios Camerate pa stoga nije mogla biti i ove godine u konkurenciji, no očito smo pogodili odlukom da to bude Symphoneo. N.Vek
Od mladosti žudi za filmskom glazbom
Bobić: Od mladosti sam žudio da pišem filmsku glazbu, no nikako da dobijem priliku. Za scensku sam glazbu dobio ugledne nagrade. Mnogi glazbeni kritičari upravo izdvajaju moj neosporni talent u glazbenom oslikavanju pokreta, atmosfera i emocionalnih situacija. U današnjoj poplavi elektroničkih uradaka filmske glazbe smatram da bi bila velika stvar kada bi se dala šansa nama akademskim skladateljima da pišemo glazbu za filmove, možda bi to vratilo kvalitetu glazbe na filmska platna. Vjerujem da svakako bi, no o tome, nažalost, ne odlučuju skladatelji.
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike