Regija
ZA UŠTEDU ENERGIJE 24 MILIJUNA KUNA

U “Dilju” rade punim kapacitetom, prodat će za trećinu manje
Objavljeno 18. svibnja, 2020.
VINKOVCI

Još početkom ožujka, kada se uvelike govorilo o globalnoj pandemiji koronavirusa, u najvećem hrvatskom proizvođaču crijepa, Dilju Vinkovci, koji posluje u sustavu Nexe grupe, počela raditi Linija 3 nakon rekonstrukcija vrijedne 24 milijuna kuna, od čega su polovina sredstva EU fondova iz programa energetske učinkovitosti. Početak radova na rekonstrukciji bio je planiran lani za 1. listopada uz rok od pet mjeseci, ali zbog velike potražnje za crijepom početak je odgođen dva puta i počeli su 2. prosinca.

- Nakon provedbe projekta Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnom pogonu 1, s proizvodnjom je počela Linija 3. Projektom planiramo uštediti toplinske energije oko 21 posto u odnosu na raniju potrošnju te omogućiti podizanje kvalitete proizvoda. Projekt je s 9,7 milijuna kuna sufinanciran iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i do sada smo dobili oko pet milijuna kuna bespovratnih sredstava, a očekujemo isplatu još 2,3 milijuna sljedeća dva do tri tjedna - pojašnjava Tihomir Škvarić, voditelj projekta.

- Sama provedba projekta trajala je gotovo dva mjeseca manje od plana. Problemi su nastali zbog koronavirusa pa nam tvrtka Innovatherm Prof. Dr. Leisnberg GmbH + Co. KG, nije mogla poslati svog tehnologa koji je trebao pustiti sušaru i peć u rad te prilagoditi krivulje sušenja i pečenja, kao i dokazati zadane parametre. Zbog potražnje tržišta za crijepom u novonastaloj situaciji prisiljeni smo bili pokrenuti proizvodnju samostalno uz videokomunikaciju s tehnolozima iz Njemačke - kaže Škvarić.

Na Liniji 3 trenutačno se proizvodi oko 47.000 komada crijepa dnevno uz utrošak energije oko 550 kilokalorija po kilogramu (kcal/kg), što je odličan rezultat za ovako kratko vrijeme jer je projektirani utrošak energije bio 601 kcal/kg, a trenutno su ispod 550 kcal/kg.

- Na temelju sadašnjih podataka iz proizvodnje mislimo da će projekt biti uspješan i da ćemo uspjeti ostvariti ciljane uštede - ocjenjuje Škvarić, a zadovoljan je i Dražen Ivezić, direktor Dilja, koji kaže kako su posebice ponosni jer je osmišljen u procesu razvoja i istraživanja koji potiču u tvrtki, a posljedica je ulaganja u razvoj ljudi, razvoj vještina i kompetencija, što za rezultat daje nove ideje za poboljšanja u proizvodnji.

U Dilju je, kaže Ivezić, bilo problema s transportom gotovih i kupljenih proizvoda naručiteljima zbog zatvorenih granica i zabrane kamionskog prijevoza pa su razmišljali o transportu željeznicom, ali to znači i više manipulacije robom jer neki njihovi kupci nemaju industrijske kolosijeke kao što ih ima Dilj.
Miroslav Flego
Plan 30 milijuna crijepa
Početkom epidemije koronavirusa nisu imali značajne količine robe na zalihama jer su prošle godine imali dobru prodaju, a tijekom zime remonte u pogonima.

- Sada radimo punim kapacitetima, a pad prodaje u ožujku, primjerice, bio je više od 60 posto u odnosu na ožujak prošle godine. Procjenjujemo da će pad ove godine biti veći od 30 posto, a u nadolazećim mjesecima i veći, pa smo aplicirali za pomoć države kako bismo održali proizvodnju - kaže Dražen Ivezić i dodaje kako je u Dilju više od 300 zaposlenih, proračun za plaće povećali su lani za 10 posto, ove godine gotovo za 11. Prosječna brutoplaća je veća od 7000 kuna i nitko nema manju od 5000 kuna. Radnici dobiju regres, božićnicu i godišnju nagradu. U 2020. planiraju proizvodnju od gotovo 30 milijuna crijepa i više od 10 milijuna blok-opeke. Osim tržišta Hrvatske i BiH, gdje su tradicionalno među liderima, posljednjih godina rastu na slovenskom, rumunjskom, bugarskom, makedonskom, mađarskom tržištu, a poseban rast ostvaren je posljednje dvije godine na Kosovu i u Albaniji, gdje je plasirano oko 2,5 milijuna komada crijepa.
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike