Zdravlje
LJEKOVITO BILJE MASLINA

Izvrstan antioksidans koji sprječava sklerozu
Objavljeno 18. svibnja, 2020.
Ljekovito maslinovo ulje dobiva se takozvanim hladnim prešanjem maslina

Maslina je dugovječno stablo koje naraste i do 20 metara, većinom jako kvrgavo i izvijenog oblika. Cvijet je bjeložućkast, ugodnog mirisa. Listovi su duguljasti, kožasti, tamnozelene boje s gornje strane, a s donje srebrnastobijeli. Plod je jajolika koštica od zelene do crvenkaste, zatvorenoplave do crne boje. Brojne vrste, njih oko tisuću, upućuju na to da se prilagođava klimi, vrsti tla...


U pučkoj medicini ljekovito djelovanje maslinova ulja poznato je još u staro doba. Ljekovito maslinovo ulje dobiva se takozvanim hladnim prešanjem dozrelih maslina. Ulje dobiveno na taj način nazivamo djevičanskim uljem (ekstra vergine). U pučkoj medicini tako dobiveno ulje koristi se za liječenje niza bolesti. Danas sa sigurnošću možemo reći da je maslinovo ulje jedan od vodećih zaštitnika ljudskog zdravlja, naročito ako ga stalno rabimo u prehrani. Mediteranci koji od davnina konzumiraju maslinovo ulje imaju najniži postotak kardiovaskularnih bolesti u Europi.


Maslinovo ulje izvrstan je antioksidans koji sprječava sklerozu krvnih žila, u novije vrijeme dokazano je da polifenoli smanjuju rizik od nastanka arterioskleroze i raka. Žene koje konzumiraju maslinovo ulje smanjuju rizik od raka dojki za 45 posto! Maslinovo ulje je najbolji lijek za žuč, i ako se radi o slabom stvaranju žuči, kao i o slabom otjecanju žuči. Uz ova ljekovita djelovanja ono utječe i na kontrakciju žuči, pa se to svojstvo koristi prilikom izbacivanja kamenca i pijeska iz žuči, a sprječava i nastanak žučnih kamenaca.
Kao preventiva

Maslinovo ulje djeluje i na sam tok bolesti kao što je primjerice malarija, ali ga je bolje uzimati kao preventivu protiv malarije. Snižavanje tjelesne temperature maslinovim uljem poznato je u pučkoj medicini te se primjenjuje kod bolesti dišnih organa tako da se prsa lagano namažu maslinovim uljem. Ulje od maslina jača vid. Za starije ljude ulje od maslina je od vitalnog značenja, stoga se preporučuje svakodnevno uzimanje u raznim jelima, salatama ili u terapijama s maslinovim uljem. Maslinovo ulje koristi se kod opeklina, kod raznih kožnih bolesti i za razne relaksirajuće masaže tijela. U dijeti kod povećane masnoće u krvi koristi se maslinovo ulje koje ima 77 posto nezasićenih masnih kiselina, a one snižavaju vrijednosti kolesterola, i to LDL "lošeg" kolesterola, a štite "dobar" - HDL kolesterol.


Plodovi masline izvrsna su hrana, a preporučujem ih i svim ljubiteljima dobre kapljice: neka prije aperitiva pojedu par maslina! Listovi i kora masline koriste se kao ekstrakt ili čaj za sniženje krvnog tlaka jer imaju svojstvo širenja krvnih žila. Kora korijena masline rabi se kod groznica za snižavanje temperature. Od velikog je značenja kod niza bolesti kao što su arterioskleroza i visoki tlak.
Čuvar jetre

Maslinovo ulje najbolji je čuvar jetre, djeluje ljekovito na jetru dvojako: štiti je od otrova, a ujedno pojačava funkciju jetre. Također je dobro za čišćenje crijeva kod djece, najbolji je laksativ, a ujedno ima dobar učinak u liječenju čira probavnih organa. Protuotrovno djelovanje maslinovog ulja dolazi do izražaja prilikom liječenja otrovanja nikotinom, alkoholom i hranom. Uzimamo ga i kod drugih bolesti kod kojih treba izvršiti detoksikaciju organizma terapijom maslinovim uljem. Za djecu, pogotovo slabašnu, nema boljeg lijeka od maslinova ulja s medom i limunom, prije spavanja. Kod bronhitisa, kašlja, promuklosti, kod katara bronhija i angine uzimamo maslinovo ulje jer otklanja grčeve glatkih mišića, a pojačava iskašljavanje sluzi. Djeluje i antibaktericidno, odnosno sprječava razvoj bakterija. Upotreba u liječenju

Kao dobar antioksidans maslinovo ulje u prehrani djeluje kao prirodno sredstvo za očuvanje zdravlja te pomaže kod konstipacije (1-2 jušne žlice ulja, ujutro natašte), u preventivi protiv raka dojke, kod katara bronhija, promuklosti, kašlja, angine, kod zaraznih bolesti, kod žučnog napada, za izbacivanje žučnih kamenaca (uzimati tri do četiri dana uzastopno po dvije žlice ulja prije spavanja). U kozmetici maslinovo ulje ima zapaženo mjesto u izradi raznih kozmetičkih preparata, ali je najsnažnija njegova prirodna ljekovitost u njezi kože u čistom stanju. Naročito je dobro za sunčanje te za čišćenje kože lica (hranjenje, ljepota tena).


Jasminka Knežević
Hranjiva maska za lice s medom
Masku za lice pravimo od jušne žlica maslinova ulja, jušne žlica meda, žumanca i žlice soka od limuna. Sve sastojke dobro promiješati i kistom nanositi na lice i vrat. Kod masne kože umjesto maslinova ulja dodaje se sok od limuna, a kod suhe kože ne stavlja se sok od limuna. Držati masku oko pola sata i isprati mlakom vodom ili blagim čajem od kamilice. Ulje od maslina ima prirodni zaštitni faktor 20.

Čaj protiv visokog tlaka pravimo od 20 listova masline, 3 dl vode. Listove masline kuhati u 3 dl vode sve dok voda ne ispari na 2 dl. Piti čaj ujutro i navečer prije jela.
Za masažu tabana
Intuitivna masaža tabana maslinovim uljem najbolji je lijek za lagane depresije, neuroze ili slabu kondiciju. Preporučuje se svim rekonvalescentima, starijim osobama koje se ne mogu kretati i za kurativnu terapiju u liječenju lakših i težih bolesti.
Jačanje organizma
Sastojci: jušna žlica maslinova ulja, jušna žlica meda, jušna žlica soka od limuna. Sastojke dobro pomiješati i izmiješati u tekuću kompaktnu masu. Uzimati pola sata prije spavanja svaku večer kod slabosti organizma, nemoći, za brzo vraćanje snage.
Najčitanije iz rubrike