Regija
DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

U županiji lani bilo 158 posto više noćenja
Objavljeno 18. svibnja, 2020.
Obnavljaju se dvorci, dva su UNESCO zaštićena područja - Geopark Papuk i područje rijeke Drave

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Virovitičko-podravska županija imala je rast noćenja od 158 posto u 2019. u odnosu na 2018. godinu, te 115 posto više dolazaka. Virovitičko-podravska županija, koja već godinama po stanovniku povlači najviše europskih sredstava u Hrvatskoj, desetak godina značajna sredstva ulaže i u turističku infrastrukturu, na čijem području ima i dva UNESCO zaštićena područja, Geopark Papuk i područje rijeke Drave.

Komentar ovih dobrih vijesti dao je župan Igor Andrović.

– Naša županija poznata je po obnovama ruševnih dvoraca, heritage hotel Kurija Janković u Kapela Dvoru i Dvorac Janković u Suhopolju temeljito su obnovljeni i dovedeni svrsi, a i ljetnikovac grofa Draškovića u Noskovcima više nije ruševan, već je dio prekrasnog Posjetiteljskog centra Dravska priče sa smještajnim kapacitetima nedaleko od Drave. Osim toga, još je jedan dvorac zablistao – Dvorac Pejačević u Virovitici. Projekt je to Grada Virovitice, a dvorac je danas promijenio i vizuru središta naše županije i promijenio navike ljudi. Donedavno, do pojave koronavirusa, on je bio omiljeno stjecište Virovitičana i njihovih gostiju, a tako će biti i u budućnosti, čim prođe pandemija.

No nije samo obnova dvoraca ono što karakterizira Virovitičko-podravsku županiju.

– Izgradili smo i asfaltirali cestu prema Jankovcu, i on je, do pojave koronavirusa, bilježio 50-postotno povećanje broja dolazaka, a na prošlogodišnjim Danima hrvatskog turizma u Osijeku upravo je Park prirode Papuk, s projektom Geopriče UNESCO geoparka, osvojio nagradu za održivi turizam. Završili smo gradnju dodatnih sadržaja našeg heritage hotela Kurije Janković u Kapela Dvoru, koja je središte cikloturizma naše županije. Prošle su godine imali gotovo 4400 noćenja. Tu je i Posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima sa sadržajem koji će modernistički biti sličan Aquaparku u Karlovcu. Uređen je Dvorac Janković u Suhopolju s prekrasnim perivojem, uz 5D kino, jedino takvo od Zagreba do Osijeka. Uz virovitički Dvorac Pejačević, bit će to jedan od najljepših dvoraca u Slavoniji – naglasio je Andrović.

– Tu je i projekt Plemićke rute, koji u sadržaju ima obilazak poznatih, ali i skrivenih destinacija naše županije. Na našem području je i 16 biciklističkih staza, s oko 1000 označenih kilometara za brojne ljubitelje cikloturizma. Uz sredstva Vlade RH, kroz Razvojni projekt za Slavoniju, Baranju i Srijem, obnovit ćemo i Dvorac Janković u Cabuni, a u Orahovici, na Orahovačkom jezeru, izgradit će se rekreacijski centar, uz niz novih sadržaja. To je, doduše, projekt Grada Orahovice, ali ga je pripremila naša razvojna agencija VIDRA. Špišić Bukovica dobit će Kuću čaja, Križnica kod Pitomače Centar za posjetitelje, a u Grabrovnici je obnovljena rodna kuća Petra Preradovića. Kontinentalni turizam ima svojih aduta, a Virovitičko-podravska županija u tome može ponuditi prekrasne destinacije – zaključio je župan Andrović.

Dijana Stanić Rešicki
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SVEČANOM MIMOHODU 55. JESENI PROŠLO OKO 50 SKUPINA

Vinkovačke jeseni: Defileom i snimkama na videozidu spojili su cijelu Hrvatsku

2

DOK BRINE O TUĐIM KRAVAMA

Općini suglasnost Vlade za kredit za kupnju “Breznice”

3

PP BELI MANASTIR PRIKLJUČIO SE PROJEKTU ROADPOL-A

Baranja 2020. bez poginulih u prometu