Crna kronika
BUŠILICA MU NIJE STIGLA

Prevarantu poslao broj računa i PIN, ostao bez novca
Objavljeno 18. svibnja, 2020.
Tridesetosmogodišnjak iz Čepina ostao je bez 2000 kuna, pa je prijevaru prijavio policiji

Kupnja preko interneta još je uvijek, za nemali broj građana, loša avantura. Pojedinci još uvijek nisu svjesni digitalnog kriminala, a spoznaju ga tek kada ostanu bez poveće svote. Tako se prevarene osobe gotovo svakodnevno javljaju policiji u Slavoniji i Baranji.


Policijska uprava osječko-baranjska izvijestila je da joj se zbog prijevare obratio 38-godišnjak iz Čepina. On je policijskim istražiteljima rekao kako je 29. travnja preko društvene mreže Facebook stupio u kontakt s nepoznatom osobom i dogovorio se za kupnju bušilice. Slijedeći naputke i ništa ne sumnjajući, Čepinčanin je nepoznatoj osobi ustupio podatke o svom bankovnom računu, ali i PIN, tajni broj, radi isplate dogovorenog iznosa. Nakon kraćeg vremena s bankovnog računa 38-godišnjaka podignuto je više od 2000 kuna, a nepoznati mu prodavač bušilicu nije dostavio. Kada ga je 38-godišnjak pokušao kontaktirati preko društvene mreže, prevarant više nije bio dostupan za komunikaciju. Policija je kratko izvijestila da traga za nepoznatim počiniteljem.

- Građanima savjetujemo da dobro paze na osobne podatke, da razmisle kakve podatke dijele preko društvenih mreža. Online plaćanja trebaju obavljati samo preko sigurnih internet-stranica (https: protokol) i koristeći se sigurnim načinima povezivanja na internet jer javne Wi-Fi mreže mogu biti rizične. Osim toga, svaku sumnju u vezi s online računom odmah treba prijaviti banci, a pokušaj prijevare policiji, čak i ako niste žrtva - savjetuju iz policije.


Milan Bugarić
Najčitanije iz rubrike