Regija
UMJESTO NA BLEIBURGU

Biciklistički maraton
Virovitica – Slatina – Pakrac
Objavljeno 17. svibnja, 2020.

SLATINA

Zajednica udruga i članova HVIDR-e Virovitičko-podravske županije u suradnji s Udrugom maratonaca Glasnici istine organizirala je u nedjelju 138 kilometara dugi biciklistički maraton Virovitica-Slatina-Pakrac.
Biciklistički maraton je organiziran povodom 75. obljetnice genocida Jugoslavenske armije nad hrvatskim civilima i vojnicima na Bleiburškoj poljani, a njime je odana počast i svim Hrvatima poginulim za svoju državu kroz povijest.
Na biciklističkom maratonu sudjelovali su članovi Biciklističke ekipe Virovitičko-podravske županije „VBR“, odnosno veterani, branitelji i rekreativci Mato Bubaš, Martin Bišćan, Matija Kolar i Pavo Tutenov iz Slatine, te Tomislav Kolec, Mario Kovač i Dražen Buketa iz Virovitice, uz logističku podršku Josipa Habla iz Udruge HVIDR-a Slatina i Željka Strake iz HVIDR-e Orahovica. Memorijalni biciklistički maraton krenuo je u 8 sati s gradskog groblja u Virovitici, a cilj je u Pakracu bio oko 15 sati. Maratonce su ispratili župan virovitičko-podravski Igor Andrović, njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak, predsjednik HVIDRE Virovitica Mirko Poljanac i drugi branitelji.
Biciklisti su prošli kroz Slatinu, Četekovac, Slatinski Drenovac, Voćin, Bučje i Brusnik do pakračke Kalvarije, mjesta pogibije četvorice pripadnika Policijske uprave VPŽ, a tijekom biciklističke vožnje sudionici ovog maratona zastajali su kod spomen-obilježja i mjesta stradanja hrvatskih civila i vojnika te im simboličnim paljenjem svijeća odati počast.
Na gradskom groblju u Slatini počast poginulima odali su kod Križa mučenika, a potom i ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u parku 136. slatinske brigade. U odavanju počasti pridružili su im se članovi slatinske udruge Hrvatski domobran na čelu s predsjednikom udruge Ivanom Levarom,  te gradonačelnik Denis Ostrošić, predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić i predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga.
Predsjednik ZUiČ HVIDR-e VPĆ Mato Bubaš kao cilj maratona naveo je spajanje nevinih hrvatskih žrtava iz 2. svjetskog i Domovinskog rata.
– Kao hrvatski branitelji, osjećamo potrebu da našim aktivnostima skrenemo pozornost javnosti i odamo počast nevinim žrtvama, pogotovo u ova turbulentna vremena kad pojedine udruge i pojedinci negiraju stradanja hrvatskog naroda na Bleiburgu i uporno promiču neku drugu priču. Mi smo stvorili ovu hrvatsku državu, mi je trebamo čuvati, i ova vožnja pokazatelj je i primjer da čuvamo ono što smo stekli u Domovinskom ratu, rekao je Bubaš.
Pohvalu i zahvalnost biciklistima iskazali su i gradonačelnik Denis Ostrošić i predsjednik Udruge Hrvatski domobran Ivan Levar, koji je najavio odavanje počasti bleiburškim žrtvama i u Zagrebu.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

Najčitanije iz rubrike