Osijek
STOŽER CIVILNE ZAŠTITE GRADA OSIJEKA

Od ponedjeljka dozvoljen rad „kvartovskih“ tržnica
Objavljeno 16. svibnja, 2020.
Od 18. svibnja se za korisnike otvaraju i svi prostori Gradskih četvrti i Mjesnih odbora

Rad takozvanih „kvartovskih“ tržnica, i to Tržnice Donji grad, Retfala, Bosutsko naselje, Novi grad, Jug 2 i Sjenjak II bit će omogućen od ponedjeljka, 18. svibnja, odlučio je u petak Stožer civilne zaštite Grada Osijeka.

- Upravo ovi prodajni prostori „u susjedstvu“ predstavljaju jedan od glavnih opskrbnih lanaca zdrave, lokalno proizvedene hrane, posebno za naše sugrađane zrelije životne dobi, rekao je načelnik stožera Boris Piližota iskazujući zadovoljstvo činjenicama da ova Odluka vlasnicima OPG-a omogućava plasman proizvoda u pravome trenutku, a sugrađanima pristupačnu nabavku domaćih proizvoda.

Još jedan dio Tržnica Osijek, popularna Auto-pija, spremna je za otvaranje, no trenutna odredba zabrane rada nedjeljom onemogućava da ovu, pola stoljeća staru nedjeljnu naviku, Osječani ponovo prakticiraju. Stoga Piližota apelira da Nacionalni stožer civilne zaštite omogući rad nedjeljom svim oblicima tržnica, jer je upravo nedjelja „pijačni dan“, dok je ponedjeljak i kod kupaca i kod prodavača zaživio kao dan odmora.

Direktor Tržnice Osijek Igor Medić, uz zahvalu Stožeru na razumijevanju situacije i promptnom reagiranju, poručuje postojećim i novim zakupcima klupa, da tijekom ponedjeljka (18. svibnja) potrebne informacije o radu tržnica i uvjetima prodaje mogu potražiti pozivom na telefonski  broj 031/213-332. Tržnice Osijek osiguravaju razmještanje klupa i štandova na razmak od 3 do 5 metara između prodavača međusobno, dok pripremu prodajnog mjesta organiziraju prodavači osobno, poštujući odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i opće mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Pored općih mjera i uputa koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo prodavači su dužni: primjenjivati mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenje prostora, dodatno postaviti pregrade, odnosno zaštite od pleksiglasa, PVC folije ili koristiti zaštitne vizire kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača,  organizirati rad tako da bude osigurana što veća međusobna udaljenost prodavača i kupaca uz poštivanje stroge mjere socijalnog distanciranja, osigurati maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva za ruke te uz njih postaviti kratku obavijest o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti, na vidnim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te o strogoj mjeri socijalnog distanciranja.

Sukladno Odluci Grada Osijeka na prostoru grada dozvoljena je i prodaja sezonskog voća (trenutno aktualne jagode, a uskoro trešnje), uz zakup javne površine i postavljanje štanda. Da bi se ovakav način prodaje ugovorio, potrebno je podnijeti zahtjev Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo i promet Grada Osijeka.

Od ponedjeljka se za korisnike otvaraju i svi prostori Gradskih četvrti i Mjesnih odbora, naravno uz poštivanje općih sigurnosnih uvjeta propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poručuju iz Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana