Osijek
ZDRAVKO JE KRENUO - NORDIJSKO HODANJE

Konačno rekreacija na otvorenom
Objavljeno 16. svibnja, 2020.

Ljubitelji rekreacije i aktivnosti na otvorenom konačno su došli na svoje. Nakon podulje stanke i izostanka organiziranih druženja i društvenih događanja, u subotu, 16. svibnja, vratila se mnogima omiljenja akcija brige za vlastito zdravlje - Zdravko je krenuo, u organizaciji Gradskog saveza za sportsku rekreaciju "Sport za sve" Osijek koja je okupila tridesetak zainteresiranih rekreativaca. Mnogi od njih, stalni su sudionici rekreativnih aktivnosti, a subotnja je uključivala nordijsko hodanje lijevom obalom Drave.

Zoran Popovac, organizator i voditelj sportske rekreacije u Gradskom savezu, rekao je kako ga veseli odziv sugrađana: "Nordijsko hodanje, kao i svako kretanje je dobro jer čovjek ima biološku potrebu za kretanjem, s obzirom da nije stvoren za statičan oblik života. Ono je dobro, prije svega jer angažira i gornji dio tijela, te rameni pojas i ruke koje se aktiviraju odgurivanjem štapovima. Njih je važno pravilno prilagoditi svojoj visini i voditi računa da su nadlaktica i podlaktica, kad držimo štap, pod kutom od 90 stupnjeva, te ih ne ubadati u površinu već se samo odgurivati. Također, prije svake aktivnosti neophodno se dobro zagrijati i razgibati sve mišićne skupine kako ne bi došlo do ozljede prilikom hodanja. Što se tiče budućih akcija koje pripremamo, tu će se naći mali nogomet, boćanje i tenis, koje organiziramo već nekoliko desetljeća. Nakon krize izazvane koronavirusom želimo potaknuti građane da konačno izađu van i izdvoje vrijeme za rekreaciju. ",

Jedna od sudionica bila je i umirovljenica Vlasta Marod koja u nordijskom hodanju sudjeluje već godinu dana i priznaje, osjeća mnoge dobrobiti po vlastito zdravlje. "Poziv za ovu rekreativnu aktivnost sam vidjela na društvenim mrežama i odlučila sam pokušati u svibnju prošle godine. Imam problema s arterijama i zanimalo me hoće li mi ovakvo "žustro" hodanje pomoći s tegobama koje sam svakodnevno osjećala. Naime, nordijsko hodanje pokreće cijelo tijelo i sve mišiće pa sam vrlo brzo osjetila promjene, a prije toga nisam bila ni u kakvoj tjelesnoj kondiciji, dapače, problem mi je bio prehodati i 200 metara. Danas prehodam i po sedam kilometara. Također, oduševljava me i društvo koje sam stekla, te razgovori i druženje prilikom i nakon rekreacije.", zaključila je Marod.

E.Nenadić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike