Svijet
RAFAL TRZASKOWSKI

Gradonačelnik Varšave kandidat oporbe za predsjednika Poljske
Objavljeno 16. svibnja, 2020.

VARŠAVA - Gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski bit će kandidat glavne poljske oporbene stranke Građanske platforme (PO) na predstojećim predsjedničkim izborima u Poljskoj.

Trzaskowski će kao kandidat zamijeniti potpredsjednicu donjeg doma parlamenta Malgorzatu Kidawa-Blonsku koja je ranije u petak objavila da povlači svoju kandidaturu.

Trzaskowskog podupiru i Moderna i Poljska inicijativa, manje stranke koje zajedno s centrističkim PO-om, najvećom poljskom oporbenom strankom, čine Građansku koaliciju (KO).

Očekuje se da će ga podržati i Zeleni, koji su također u toj koaliciji.

Novi kandidat sad mora prikupiti 100.000 potpisa građana kako bi formalno registrirao svoju kandidaturu za izbore koji su odgođeni za idući mjesec.

Kandidati koji su trebali sudjelovati na poljskim izborima prvotno predviđenim za svibanj vjerojatno će biti oslobođeni te obveze.

Poljski predsjednički izbori koji su bili planirani za 10. svibnja izazvali su žestoku raspravu uslijed pandemije covida-19. 

Oporba je tvrdila da će ugroziti zdravlje građana a vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) je, inzistirajući na izborima ali suočena s rizikom od masovne zaraze birača na biračkim mjestima, izglasala zakon kojim se omogućuje dopisno glasanje.

No prijedlog, koji je kritizirala i odbacila oporba, upućen je prekasno da bi se zajamčila organizacija izbora.

Istodobno je PiS odbio odgodu održavanja izbora koju je zatražila oporba jer njeni kandidati nisu uspjeli provesti predizbornu kampanju.

Na kraju je PiS zbog nedostatka vremena bio primoran odgoditi izbore u posljednji trenutak.

Kidawa-Blonska je prije pandemije po popularnosti u anketama bila odmah iza PiS-ovog kandidata Andrzeja Dude ali je izgubila na popularnosti nakon što je pozvala na bojkot dopisnog glasovanja.

Sada oporba želi ponovno mobilizirati svoje glasače.

"Dame i gospodo, izađimo svi na birališta", rekao je Trzaskowski nakon objave svoje kandidature.

"Zahvaljujući oporbi i, naravno, Malgorzati Kidawa-Blonskoj, sudjelovat ćemo na izborima koji su sigurni, demokratski, opći i koji se provode tajnim glasovanjem", rekao je.

U ponedjeljak je donji dom odobrio promjenu zakonu po kojoj 30 milijuna Poljaka s pravom glasa mogu sami birati hoće li glasovati izravno na biralištima ili dopisno.

Predsjednik donjeg doma mora još potvrditi datum izbora no dužnosnici vladajućeg PiS-a su kao mogući datum naznačili 28. lipanj.

Rafal Trzaskowski je rođen 1972. a gradonačelnik je Varšave od 2018.

Prije ulaska u politiku bio je profesor na sveučilištu specijaliziran za Europsku uniju.

Bio je zastupnik u Europskom parlamentu, te ministar za digitalizaciju i zamjenik ministra vanjskih poslova u vladama Donalda Tuska i Ewe Kopacz.

(Hina)

Možda ste propustili...

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

Najčitanije iz rubrike