Regija
NOVI SUKOB U VALPOVU

Prirez se ukida, Porezna uprava podržala Vijeće
Objavljeno 16. svibnja, 2020.
Matko Šutalo nije uspio osporiti odluku Gradskog vijeća i obustaviti primjenu
VALPOVO



Novi je politički kamen spoticanja u Valpovu Odluka o izmjenama Odluke o gradskim porezima, preciznije - odluke o ukidanju prireza u Gradu Valpovu, koju je na sjednici 16. travnja donijelo Gradsko vijeće, a kasnije ju svojom Odlukom o obustavi od primjene želio osporiti gradonačelnik Matko Šutalo. Cijela priča dobila je ovih dana epilog u Poreznoj upravi Ministarstva financija, koja je izrekla svoje mišljenje prema kojem se ipak uvažava Odluka Gradskog vijeća o ukidanju prireza, a o svemu je u priopćenju za javnost progovorio i predsjednik Gradskog vijeća Dejan Pisačić.


"Gradsko je vijeće Grada Valpova na svojoj 34. sjednici održanoj 16. travnja, bez nazočnosti vijećnika Valpovačke nezavisne liste i SDP-a, donijelo Odluku o izmjenama Odluke o gradskim porezima objavljenu u Službenom glasniku Grada Valpova, čime je ukinut prirez porezu na dohodak u Gradu Valpovu. Gradsko vijeće smatra da je to dobra mjera pomoći radnicima i gospodarstvu u vrijeme trajanja krize izazvane pandemijom koronavirusa", ističe Pisačić te dalje navodi da je sedam dana kasnije zaprimio Odluku o obustavi od primjene njihove odluke gradonačelnika Valpova Matka Šutala, čime je ukidanje prireza porezu na dohodak u Gradu Valpovo proglasio nezakonitim.

"Zbog toga sam se službeno obratio mjerodavnom tijelu na odlučivanje, a to je u ovom slučaju Ministarstvo financija. Službeni odgovor Ministarstva financija sam dobio te vam i njega ovim putem prosljeđujem. U odgovoru jednoznačno stoji da je Odluka o izmjeni Odluke o gradskim porezima od 16. travnja 2020. godine pravovaljana, te da se ima primjenjivati prvoga dana u mjesecu od mjeseca objavljivanja u Narodnim novinama. Time zaključujem da je Odluka o obustavi od primjene Odluke o izmjeni Odluke o gradskim porezima donesena od strane gradonačelnika Matka Šutala nezakonita, te ga i ovim putem pozivam da ju povuče, a nadležne gradske službe tražim da u što kraćem roku pokrenu postupak kako bi se ista mogla početi primjenjivati u najkraćem mogućem vremenu", pozvao je u priopćenju Pisačić, koji je u i u pismenom očitovanju gradonačelniku naglasio da se Gradsko vijeće odlučno usprotivilo ovakvoj njegovoj odluci o obustavi naplate prireza, da nedostataka u donošenju ove odluke Vijeća nema te da je osporavani dokument u interesu javnosti dostavio nadležnom upravnom tijelu na ocjenu.


Lidija Aničić
svrha
MJERE JE POMOĆ

GOSPODARSTVU

I RADNICIMA
Gradonačelnik se pozvao na Poslovnik
Predsjednik Pisačić nadalje pojašnjava da se u svojoj Odluci o obustavi od primjene ukidanja prireza koju mu je uputio gradonačelnik Valpova Šutalo u obrazloženju, između ostalog, pozvao na činjenicu da se prilikom sazivanja sjednice Gradskog vijeća nije poštovala odredba Poslovnika prema kojoj se poziv za sjednicu vijećnicima ima dostaviti najmanje sedam dana prije sjednice te da nije bilo objektivnih razloga za hitno sazivanje. Osim toga, upozorio je i da je prije donošenja odluke izostalo propisano provođenje savjetovanja s javnošću koje je obveza Grada, ali da se ovakva izmjena Odluke o gradskim porezima može mijenjati do 15. prosinca tekuće godine, a da se primjenjuje 1. siječnja sljedeće godine.
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike