Regija
GRADSKO VIJEĆE ŽUPANJE

Paket mjera pomoći zbog koronavirusa
Objavljeno 16. svibnja, 2020.
ŽUPANJA

Gradsko vijeće je u petak na e-sjednici, na prijedlog gradonačelnika Davora Miličevića, jednoglasno donijelo paket mjera pomoći gospodarstvu i građanima zbog pandemije koronavirusa.

Načelo svih mjera je, pojasnio je Miličević, izravna i stvarna pomoć građanima i poslovnim subjektima, a ne odgoda plaćanja. Njihov financijski učinak iznosi približno 2.000.000 kuna. Građani su oslobođeni plaćanja dijela komunalne naknade koji pripada Gradu za stambeni, garažni i poslovni prostor za travanj, svibanj i lipanj. Obveznici plaćanja za poslovne prostore u kojima je rad zabranjen oslobođeni su plaćanja dijela komunalne naknade za ožujak, travanj i svibanj. Za poslovni prostor i građevinsko zemljište za obavljanje poslovne djelatnosti za obveznike koji nisu prekidali rad odluka se odnosi na ožujak. Plaćanja naknade za korištenje javnih površina Grada u cijelosti za 2020. oslobođeni su zakupci kojima je zabranjen rad. Zakupci poslovnog prostora Grada oslobađaju se plaćanja zakupnine od 19. ožujka do isteka mjeseca prestanka zabrane rada.

Od 19. ožujka do 31. prosinca, bez obračuna zakonskih zateznih kamata, odgađa se prisilna naplata potraživanja i javnih davanja koja su prihod Grada, osim onih koji u 2020. mogu otići u zastaru. Roditelji/skrbnici čija djeca za vrijeme obustave rada vrtića od 16. ožujka do 10. svibnja nisu koristila usluge dežurstva oslobađaju se participiranja u cijeni 10-satnog primarnog programa, kao i oni čija djeca od 11. svibnja do 31. svibnja neće pohađati vrtić.

Čistoća Županja će poslovne prostore kojima je zabranjen rad osloboditi plaćanja usluga odvoza i deponiranja miješanog komunalnog otpada za travanj i svibanj. Oni kojima zabrana rada ne bude ukinuta do 31. svibnja neće platiti ni za lipanj.

Vijeće nije prihvatilo predložene mjere pomoći za građane i poslovne subjekte Kluba vijećnika SDP-a i Kluba nezavisnih vijećnika. Prihvaćena su izvješća o radu gradonačelnika za razdoblje srpanj - prosinac 2019. te o izvršenju Plana gospodarenja otpadom Grada Županje za 2019.

Ravnateljici Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera dana je suglasnost za potpisivanje ugovora s ArkkiDaM-om iz Osijeka za pripremne radove i izradu podloge za pripremu glavnog projekta proširenja Muzeja. M.L.O.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SVEČANOM MIMOHODU 55. JESENI PROŠLO OKO 50 SKUPINA

Vinkovačke jeseni: Defileom i snimkama na videozidu spojili su cijelu Hrvatsku

2

DOK BRINE O TUĐIM KRAVAMA

Općini suglasnost Vlade za kredit za kupnju “Breznice”

3

PP BELI MANASTIR PRIKLJUČIO SE PROJEKTU ROADPOL-A

Baranja 2020. bez poginulih u prometu