Regija
PROJEKT PREKOGRANIČNE SURADNJE

Za Šokački stan 1,4 milijun eura
Objavljeno 16. svibnja, 2020.
Plan je mapirati lokalne resurse i identificirati autentičnu hranu, recepte, događaje, baštinu
VINKOVCI

Krajem veljače održana je početna konferencija projekta Pannonia Gourmet na lokaciji popularnog PIK-ovog stana kod izletišta Sopot, gdje će biti uređena gastroakademija, što će ujedno biti prilika za promociju gastroponude ovoga kraja. Uz Grad Vinkovce, Turističku organizaciju Općine Irig u Srbiji, partner projekta je i Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o.

- Revitalizacija PIK-ovog stana realizirat će se kroz projekt prekogranične suradnje Pannonia Gourmet ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura te je sufinanciran sredstvima fondova Europske unije od 917 tisuća ili 65 posto. Razdoblje provedbe projekta je 24 mjeseca, do 14. prosinca 2021., a glavni cilj je osnivanje dva Gourmet centra. Osim u Vinkovcima, jedan centar osvanut će i u Vrdniku u Srbiji, na čemu rade partneri iz Srbije - Turistička organizacija Općine Irig i Sveučilište Educons. Projekt je počeo s administrativnim dijelom, a sada ulazi u fazu potrage izvođača radova te uređenja ovog prekrasnog prostora – od krova do opreme koja će biti dio centra – kažu u VIA-i, dodajući kako će, uz Grad Vinkovce, VIA igrati značajnu ulogu u povezivanju prehrambene industrije s turističkim sektorom. Uspostavit će lokalne proizvodne sustave i uvesti brendiranje projektnog područja kao prepoznatljive kulinarske turističke destinacije temeljene na resursima i regionalnim specifičnostima, kulturnoj baštini i tradiciji, a odgovorna je i za obnovu i revitalizaciju Šokačkog stana i opremanje Gourmet centra.

Cilj projekta je, pojašnjavaju u VIA-i, razviti inovativne i integrirane turističke proizvode i promicati regionalni gastronomski turizam kao alternativni i inovativni oblik turizma kroz razvoj zajedničke gastronomske ponude, rast kapaciteta sudionika i ukupno povećanje atraktivnosti prekogranične regije budući da se turizam prepoznaje kao jedan od ključnih čimbenika za gospodarski rast. Uspostava modela održivog turizma dovest će do povećanja regionalnog gospodarstva.

Miroslav Flego
Gastroturizam
Sudionici početne konferencije složili su se kako je gastroturizam iskustveno putovanje u gastronomsku regiju zbog rekreacije ili zabave, što uključuje posjete proizvođačima hrane, gastronomske festivale, poljoprivredna tržišta, kuharske revije i demonstracije, kušanje kvalitetnih prehrambenih proizvoda i ostale turističke aktivnosti vezane uz hranu.
Možda ste propustili...

KONSTITUIRANA ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Predsjednik je Skupštine Dražen Milinković, očekuje dobru suradnju s oporbom

IZVANREDNA SKUPŠTINA DVAJU ORAHOVAČKIH GRADSKIH PODUZEĆA

Katalinić direktor Papuka i Vode

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POTPISAN UGOVOR ZA GRADNJU NOVOG STADIONA

Igralište Šparte odlazi u povijest

2

U SDF ŽETELICAMA SU ZADOVOLJNI

Kombajni opet traženi, otvaraju se nova tržišta

3

U VINKOVAČKOM KRAJU MANJI INTERES ZA SEZONU NA MORU

Ove godine zaposleno je 214 sezonaca, nekada je bilo 1475