Crna kronika
PRESUDA OPĆINSKOG SUDA OSIJEK

Lažno prijavila silovanje, tri godine uvjetne kazne
Objavljeno 16. svibnja, 2020.
OSIJEK

Dvadesetosmogodišnja Baranjka osuđena je na deset mjeseci zatvora, tri godine uvjetno, jer je lažno prijavila da ju je Slavonac silovao. Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Osijeku, koji ju je proglasio krivom jer je 1. srpnja prošle godine prijavila policiji da ju je Slavonac u lipnju prošle godine u više navrata, gotovo svakodevno, silovao. Nadležno Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv muškarca, no 3. veljače ove godine istraga je obustavljena, a prijavu je potom dobila Baranjka, koja ga je lažno prijavila. U zatvor neće ići ako u sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo.

U optužnici protiv 28-godišnjakinje Općinsko državno odvjetništvo Osijek predložilo je sudu da se Baranjku proglasi krivom i osudi baš na spomenutu kaznu, 10-mjesečni zatvor, odnosno tri godine uvjetno, a sud je prihvatio zahtjev Odvjetništva za izdavanje kaznenog naloga. Osnovanost za prihvaćanje zahtjeva za izdavanje kaznenog naloga sud smatra utvrđenom na temelju materijalnih dokaza u spisu, posebno zapisnika o ispitivanju Baranjke sa snimkom i preslika spisa Odvjetništva protiv Slavonca osumnjičenog za silovanja.

Sud je smatrao kako je nedvojbeno utvrđena Baranjkina namjera da lažnom prijavom izazove pokretanje kaznenog postupka protiv osobe za koju zna da nije počinila kazneno djelo. Izrečenu kaznu sud smatra primjerenom težini kaznenog djela, stupnju krivnje okrivljenice i posljedicama koje su kaznenim djelom prouzročene. Baranjka mora platiti i 500 kuna paušala sudu u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude, a sud smatra da to može platiti jer je mlada i radno sposobna pa taj novac može zaraditi.

Protiv presude odnosno kaznenog naloga Baranjka, ili njezin branitelj, ima pravo podnijeti prigovor u roku od osam dana od primanja pisane presude. Ako prigovor u tom roku ne bude podnesen, kazneni će nalog postati pravomoćan i kazna će se provesti. Slavonca je sud uputio u parnicu za ostvarenje imovinskopravnog zahtjeva.

Prema Kaznenom zakonu, tko lažnom prijavom, podmetanjem tragova ili na drugi način izazove pokretanje kaznenog postupka protiv osobe za koju zna da nije počinitelj kaznenog djela, a ne radi se o kaznenom djelu koje se progoni po privatnoj tužbi, kao što je bilo u ovom slučaju, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike