Novosti
LJETNI IZLAZAK NA BIRALIŠTA

Izbori kada Hrvati nisu u inozemstvu
Objavljeno 15. svibnja, 2020.
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je da će raspisati izbore i postupiti u skladu sa zakonom kad se Sabor u ponedjeljak raspusti.

"Sabor nije raspušten. Ako se većina raspusti u ponedjeljak, postupit ću u skladu sa zakonom", rekao je predsjednik, kojemu je Vlada kao moguće datume održavanja izbora navela 21. ili 28. lipnja, odnosno 5. ili 12. srpnja. Dodao je kako mu se premijer Andrej Plenković javio prije nego što je obavijestio javnost o namjeri vladajuće većine da se raspusti Sabor. Premijera je, kaže, pitao ima li ikakvih preferencija o datumu izbora, a Plenković mu je rekao da "nema nikakvih". Milanović ističe kako će "svjesno probati spriječiti" da se izbori održe u vrijeme kad je dosta Hrvata u inozemstvu, kao što je to bilo u vrijeme predsjedničkih izbora, 5. siječnja, kada građani odlaze na skijanje.

Predsjednik SDP-a i čelnik Restart koalicije Davor Bernardić izjavio je u petak da je njihova koalicija spremna za parlamentarne izbore, na kojima će uvjerljivo pobijediti i sastaviti novu vladu. Pozvao je građane da iziđu na izbore i "kažu ‘ne‘ korupciji koju smo gledali posljednje četiri godine, da kažu ‘ne‘ žetončić-koaliciji Bandić-HNS-HDZ i da kažu ‘ne‘ neviđenom lopovluku koji su ljudi morali gledati od najkorumpiranije vlade u hrvatskoj povijesti". Bernardić je istaknuo da odluku o raspuštanju Sabora zbog epidemiološkog rizika moraju donijeti vladajući, a SDP će se, najavio je, izuzeti iz glasanja iako će biti u Saboru.

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić poručio je kako je HDZ spreman za parlamentarne izbore, kad god ih predsjednik države raspiše, izrazivši čuđenje oporbenim prigovorima na raspisivanje izbora. "Ne znam je li u nekoj demokratskoj državi oporba protiv izbora, osim u Hrvatskoj. Mislim da je nezabilježeno da, nakon što tri i pol godine svakodnevno zazivaju raspuštanje Sabora, sada, kada smo u samom finišu mandata, grintaš bi li ili ne bi izbori trebali biti", kazao je. "U HDZ-u i vladajućoj koaliciji držimo da su se stekli uvjeti za izbore, s jedne strane epidemiološki, a s druge kraj je mandata i izbori su redovni", naglasio je Bačić. H/D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREKOGRANIČNI ŠOPING KLECA POD TERETOM KORONE

Potrošnja Slavonaca u BiH smanjena za čak 500 posto

2

STOŽER: SAMO JEDNA NOVOPOZITIVNA OSOBA

Tijekom vikenda cijepljeno 3814 građana

3

STIŠAVANJE PANDEMIJE MIJENJA I NAČIN RADA

Rad od kuće ili u tvrtkama:
Radnicima bi i psiholozima
savršena bila kombinacija