Novosti
DANI EUROPE NA PRAVNOM FAKULTETU U OSIJEKU

Zlatev: Pandemiju nijedna zemlja ne može sama riješiti
Objavljeno 16. svibnja, 2020.

Bez obzira na izvanredne okolnosti izazvane pandemijom COVID-19, na Pravnom fakultetu u Osijeku ni ovaj put nisu odustali od cjelotjednog obilježavanja pete manifestacije Dani Europe Pravos. Naravno, u online izdanju.

Dani Europe u petak su zaključeni videokonferencijom preko komunikacijske platforme Zoom, kojom prigodom je Ognian Zlatev, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, održao dijalog s osječkim studentima, ali i ostalom zainteresiranom javnošću, o temi "Europska solidarnost na djelu u vrijeme pandemije".

Za najviše rangiranog predstavnika Europske komisije u našoj zemlji bila je to prigoda da vidi kako mladi percipiraju i kako oni pridonose i vrednuju solidarnost kao temeljenu vrijednost EU-a u današnjim okolnostima izazvanim pandemijom, ali i niz drugih pitanja bitnih za njihovu budućnost.

Dijalog je bio konstruktivan, mladi su se zanimali je li pitanje nacionalne sigurnosti i javnog zdravlja prioritet u odnosu prema solidarnosti među državama članicama, odnosno mogu li članice Unije odbiti biti solidarne pod izgovorom nacionalne sigurnosti i javnog zdravlja. Zlatev odgovara kako je temeljno pitanje, ali slično kao kod problematike izbjeglica, to da nijedna zemlja ne može sama riješiti probleme, odnosno to ne može biti problem samo jedne zemlje, što znači da se nijedna članica ne bi smjela izuzeti iz rješavanja ovih problema.

Je li ograničavanje sloboda, poput slobode kretanja, na nacionalnoj razini u suprotnosti s europskim standardima zaštite ljudskih prava te može li EU donijeti određenu uredbu ili direktivu koja bi pokušala ujednačiti postupanja država članica u kriznim situacijama poput pandemije ili drugih sličnih situacija ili to ostaje na državama članicama, pitali su studenti. Ovdje Zlatev podsjeća kako postoji zajednički scenarij postupanja u slučaju elementarnih nepogoda. "EU se kroz svoju povijest susreo s petnaestak kriza, od ekonomske, monetarne, pa i krize identiteta, ali se dosad nije susreo s krizom ovakvih razmjera. To nam je pokazalo kako ne možemo izići iz ove krize ako ne budemo zajedno i solidarno djelovali", istaknuo je Zlatev. Upozorio je da smo bili suočeni i s "infodemijom", odnosno da se u proteklom razdoblju pojedini mediji nisu ponašali fer u smislu prenošenja istinitih informacija vezanih uz borbu protiv bolesti.

Odgovorio je i na pitanja financijske prirode, podsjetio je na plan osnivanja Fonda za oporavak (Recovery Fund), izdvajanje sredstava za potrebe nalaženja lijeka protiv koronavirusa, ali i na slijed aktivnosti oko donošenja novog višegodišnjeg proračuna Unije.

"Pod predsjedanjem Republike Hrvatske trebao se, kao jedan od prioriteta, usvojiti proračuna za novo financijsko razdoblje. No ova je pandemija to sve preokrenula, pa se u sljedećim tjednima očekuje nacrt novog prijedloga proračuna", rekao je Zlatev, uz zaključak kako su postavljeni temelji za proces zajedničke borbe protiv ove pandemije i u tome EU dolazi kao jedan od svjetskih lidera.

Dario Kuštro
SURADNJA FAKULTETA I ŽUPANIJSKE AGENCIJE
Katedra za ustavno i europsko pravo, Knjižnica - Europski dokumentacijski centar Pravnog fakulteta Osijek i Studentski zbor PRAVOS, u suradnji s Informacijskim centrom Europe Direct Osijek i Županijskom razvojnom agencijom Osječko-baranjske županije organizirali su ovaj dijalog. Pozdravni govor uputio je Tunjica Petrašević, v. d. dekana, a moderirale su Dunja Duić, Ljiljana Siber te Brigita Ivoševac.