Ekonomija
BESKONTAKTNA PLAĆANJA U MALOPRODAJI

Sigurna plaćanja u doba korone, ali i poslije nje
Objavljeno 17. svibnja, 2020.

Koronavirus je u Hrvatskoj prisutan tek dva mjeseca, a mnogima se čini da život pod posebnim uvjetima traje već čitavu vječnost. Stanje se posljednjih dana polako normalizira, no jasno je da će određene mjere opreza biti prisutne dok god se virus ne iskorijeni ili bude otkriveno cjepivo.

 

Iako je ovakvo stanje donijelo čitav niz problema, sve promjene koje su se dogodile nisu negativne. Pokazalo se da se mnoge stvari koje su se morale obaviti uživo sada mogu napraviti i online, a porastao je i broj beskontaktnih plaćanja.

 

Glavni razlog za prelazak s gotovine na druge oblike plaćanja bile su preporuke Stožera civilne zaštite i strah od prijenosa virusa, no činjenica je da bi dio ljudi mogao tu naviku zadržati i nakon što opasnost prođe. Slična je situacija i iz perspektive trgovaca – povećanje broja korisnika, njihov veći osjećaj sigurnost i smanjenje rizika koji dolazi uz polaganje dnevnog utrška u banku neki su od razloga zbog kojih se isplati uvesti beskontaktno plaćanje.

 

KUPCIMA TREBA OMOGUĆITI PLAĆANJE NA NJIMA NAJDRAŽI NAČIN

 

Rješenje koje po optimalnoj cijeni podržava niz različitih oblika plaćanja je Adeo POS blagajna. Ona podržava plaćanje bankovnim karticama, plaćanje mobitelima ili pametnim satovima koji to podržavaju, plaćanje mobilnim aplikacijama poput Keks Paya ili Settlea te plaćanje kripto valutama iz digitalnih novčanika, što podrazumijeva i automatsku promjenu valute zahvaljujući kojoj prodavaču na račun sjedaju kune.

 

 

Procedure naplate preko Adeo POS-a za trgovca i korisnika su iznimno jednostavne i brze. U slučaju plaćanja karticama, mobitelom ili satom, dovoljno je samo prislanjanje na čitač kartica uz eventualni unos PIN-a. Trgovac prije toga ne mora prepisivati iznos za naplatu jer to umjesto njega automatski radi Adeo POS blagajna. Što se „korona okolnosti“ tiče, čitač kartica može biti odvojen od blagajne i postavljen s primjerice vanjske strane pleksiglasa, pa i taj dio korisničkog iskustva može biti vrlo praktično riješen. Kao i u slučaju svih drugih bezgotovinskih oblika plaćanja, kupac ne mora imati nikakav kontakt s čitačem kartica ili prodavačem.

 

Plaćanje mobilnim aplikacijama trenutno nije omogućeno na puno prodajnih mjesta u Hrvatskoj, a kako samo Keks Pay ima preko 100.000 korisnika, jasno je da se uvođenjem ovakvog oblika plaćanja mogu privući novi korisnici. Isto vrijedi i za plaćanje kriptovalutama.

 

U oba slučaja procedura je jednostavna i za trgovca i za korisnika. Odabere li trgovac na Adeo POS blagajni plaćanje aplikacijama ili kriptovalutama, na njoj se prikazuje QR kod, koji korisnik potom treba skenirati mobitelom. Nakon skeniranja automatski se prikazuje iznos računa u njegovoj aplikaciji, koji potom samo treba potvrditi. Istog trenutka, blagajna dobiva potvrdu transakcije i račun se šalje na fiskalizaciju i ispis. Promo

Partner za Slavoniju:

Business depot d.o.o.
businessdepot.pz@gmail.com
098/941-2730


Adeo POS

Prodaja - 01 660 38 21
prodaja@adeopos.hr
 
Podrška - 095 233 47 47
podrska@adeopos.hr

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike