Regija
SMOTRA NE ŽELI PROPUSTITI GODINU

Zasad na 54. Vezove iz kućnog naslonjača
Objavljeno 16. svibnja, 2020.
Grad je krenuo putem multimedijskog koncepta, pa bi se smotra folklora sigurno pratila preko medija i računala

Hoće li, i u kakvom obliku, ove godine, s obzirom na epidemiju i mjere Stožera, biti Đakovačkih vezova, koji bi 2020. trebali "vesti" 54. put? Pitaju se to Đakovčani kojima su Vezovi jedna od svetinja. Grad Đakovo je s Organizacijskim odborom smotre, prateći mjere i njihovo popuštanje, osmislio koncept 54. Vezova u onom obujmu koji to zasad mjere Stožera dopuštaju, spreman da reagira i ako se nastavi s popuštanjem mjera kada je riječ o manifestacijama. Pritom je Đakovo vođeno mišlju da 2020. za Vezove ne bude propuštena, nego, u okviru mogućega, realizirana godina. Kako sada mjere dopuštaju, Grad je krenuo, najavljuje gradonačelnik Marin Mandarić, putem multimedijskog koncepta.


- Prije cijele situacije oko koronavirusa rekao sam da će nam biti teško dosegnuti razinu koju smo postavili 53. Vezovima. Donedavno sam bio uvjeren da će s nestajanjem epidemije doći do popuštanja mjera dovoljno da se osiguraju uvjeti za realizaciju planiranih aktivnosti 54. Vezova. Danas sam dosta skeptičan oko mogućnosti da se prema staroj koncepciji javnog događaja bilo što realizira. Ozbiljno smo pristupili tom problemu i odlučili da se Vezovi moraju održati. Tradicija se ne smije dokinuti bez obzira na uvjete i okolnosti, no, ako je nužno, može se prilagoditi - kaže Mandarić. Tako se zasad krenulo u multimedijski koncept kojim bi se obuhvatili ključni sadržaji, ako okolnosti ne dopuste drukčije.


- Prijedlogom trodnevnog programa obuhvatili bismo otvorenje, scensku sliku, gastronomske i tradicijske zanatske običaje, predstavljanje folklornih skupina i plesove, dodjelu nagrada za najbolje nošeno ruho, predstavljanje nagrađenih konjanika, dvoprega i četveroprega te glazbeno-scenski program za zatvaranje. Prateći programi - edukacija folklornih skupina, izložbe, filmski festival i publikacije poput Revije, uz dobru tehničku podršku mogu se također lako realizirati. Ovakvo promišljanje i eventualna izvedba projekta nužno su uvjetovani tehnološkim i medijskim mogućnostima. Vjerujemo da nastavkom kvalitetne suradnje s HRT-om, uz izravne prijenose i naknadna emitiranja, možemo i u ovim kulturi manje sklonim uvjetima Vezovima donijeti novu vrijednost, i to snažnom multimedijom - kaže Mandarić.
Dakle, ne kažu li mjere drukčije, Vezove će Đakovčani i gosti ove godine pratiti iz naslonjača, preko medija i računala.


Suzana Župan
Vezovi nisu prekinuti ni ratnih devedesetih
Vezovi nisu prekinuli svoju nit ni za najveće agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu; 1991. održan je program u Zagrebu, a 1992. program u Hrvatskom domu.

Gradonačelnik Mandarić ponosan je, kaže, na organizacijsku i kvalitativnu razinu do koje se došlo u posljednje dvije godine održavanja Vezova. – Prošlogodišnji, 53. Đakovački vezovi oduševili su sve naše goste, a ono što mi je najvažnije, naše građane, koji su nerijetko govorili o tome da su im posljednji Vezovi najbolji Vezovi kojima su svjedočili u svom životu - kaže Mandarić.
Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike