Osijek
NIZAK VODOSTAJ SPASIO OSIJEK OD PRVOG VALA KOMARACA

U slučaju veće pojave odraslih jedinki, Grad je već ugovorio aviotretiranje Osijeka i okolice
Objavljeno 16. svibnja, 2020.

Prošle je godine u ovo vrijeme Osijek "gorio" od invazije komaraca, a kako pokazuju posljednja službena izvješća monitoringa Zavoda za javno zdravstvo, na područjima neposredno uz grad Osijek za sada nema prisutnih trajnih legla komaraca.

To znači da smo ove godine zbog niskog vodostaja i prilične suše, koja definitivno nije pogodovala OPG-ovima i poljoprivrednicima, ipak izbjegli ranu invaziju prvog vala komaraca. Druga je dobra vijest vezana uz komarce ove godine da je Grad već sada ugovorio aviotretiranja grada i njegova prstena u slučaju pojave već odraslih jedinki komaraca. Ta je vijest potvrđena i na prošloj sjednici Gradskog vijeća, iako je Grad već sada u prvom rebalansu proračuna upravo sa stavke monitoringa i tretiranja komaraca, za koje je bilo previđeno 3,1 milijun kuna, skinuo dio sredstava. U tijeku je i monitoring ličinki komaraca na području Osječko-baranjske županije na 300 postaja.

- Gradonačelnik je donio Provedbeni plan dezinsekcije i deratizacije i Godišnji program mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, te još od prošle godine imamo ugovore za larvicidne i adulticidne tretmane sa zemlje te za usluge stručnog nadzora. Objavili smo i natječaj za aviotretiranje još 26. veljače i aktivno sudjelujemo u Povjerenstvu za koordinaciju sustava kontrole komaraca. No moramo biti spremni na to da jedino zajedničkom borbom svih jedinica lokalne samouprave možemo uspješnije rješavati ovaj problem - komentirao je Romano je Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo.

No Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije odlučio je ove godine upozoriti na još jednu važnu činjenicu koja otežava i monitoring i larvicidno tretiranje komaraca. Naime, Zavod je ove godine od Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske zatražilo kartu i podatke s točno označenim još uvijek minski sumnjivim područjem u Osječko-baranjskoj županiji. Službeni podatci za 2020. godinu pokazuju da je riječ o još 2500 hektara. Tako se i dio poplavnih površina, odnosno kritičnih točaka gdje se komarci razvijaju, još uvijek smatra minski sumnjivim područjem.

To je primjerice područje s druge strane Drave kod Sarvaša, područje s druge strane Drave kod Višnjevca i Josipovca, ali i područja uz Valpovo i Belišće. To znači da se na navedenom području i dalje ne može obavljati ni monitoring ni tretiranje ličinki granulama sa zemlje. U Zavodu kažu i kako zakon kaže da svaki neovlašteni ulazak u minski sumnjivo područje podliježe prekršajnim sankcijama u skladu čl. 140. Zakona o protuminskom djelovanju, pa ostaje nejasno i to bi li se ovo područje moglo tretirati granulama iz zraka.

Nefreteta Z. Eberhard
Samo 6 % poplavnih područja Osječko-baranjske županije pripada Osijeku
Gradonačelnik Ivan Vrkić ovih je dana podsjetio na to kako samo šest posto poplavnih područja Osječko-baranjske županije pripada Gradu Osijeku, zbog čega je potreban sinergijski rad svih općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji kako bi se izbjegao prošlogodišnji scenarij najezde komaraca.

- U tijeku je i monitoring ličinki komaraca na 300 postaja Osječko-baranjske županije, no nije poznato jesu li sve općine i gradovi ispunili zakonske obveze za zaštitu građana. Moramo biti spremni na to da se jedino zajedničkom borbom svih jedinica lokalne samouprave može uspješnije rješavati ovaj problem - komentirao je Vrkić.
Možda ste propustili...

ZABAVNI I EDUKATIVNI SADRŽAJI U HENGLOVOJ ULICI

Europski tjedan mobilnosti s nultim emisijama za sve

IŠTVAN HARANGOZO (1952. - 2020.)

Otišao omiljeni osječki umirovljenik

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJPOŽELJNIJI STUDIJI OVE JESENI

Brucoši navalili na
Ekonomski fakultet

2

RADIOKLUB OSIJEK

Na HAMFEST-u sudjelovalo
osamdesetak radioamatera

3

GK INOVA-GIM I “SPORTS FOR CHILDREN”

Poklonili trampoline, švedske sanduke, strunjače i razboje