Osijek
ATRAKTIVNO GRADILIŠTE U OSIJEKU

Nova promenada: Radnici u Dravu polažu “madrac”
Objavljeno 16. svibnja, 2020.
Šetnica će imati gledalište s 240 mjesta za održavanje svih vrsta kulturnih događanja na pozornici plutajućih objekata

Na dravskim gradilištima koja bi trebala spojiti istok i zapad Osijeka uz Dravu vrlo je živo. Sve vrvi od radnika, a atraktivni radovi plijene pozornost građana koji već sada mogu jasno vidjeti vizure nove šetnice.

Trojac koji je izvođač radova na ovim gradilištima, tvrtke Hidrogradnja, Vuka i Osijek-Koteks, poručuje kako se radi prema planu. Gradilišta smo obišli i ustvrdili kako je tomu uistinu tako. Na donjogradskoj su šetnici amfiteatralne stepenice već u punom profilu, a posljednjih dana Donjograđani sa zanimanjem promatraju radnike koji stabiliziraju rub riječnog korita i rade veliki dugoočekivani zahvat proširenja trase za čak 12 metara ulaskom u Dravu. Nakon godina čekanja sada se lokalnom stanovništvu vraća vjera u to da će "nova promenada" uistinu oživjeti do kraja 2021. godine.

"U sklopu projekta izvodimo radove na izgradnji nove obaloutvrde gradskog tipa kojom se regulacijska linija obale premješta oko 12 metara u korito vodotoka rijeke Drave. Navedenim se osigurava proširenje zaštitnog obalnog pojasa na kojemu ćemo izgraditi donjogradsku promenadu, uređenu šetnicu s biciklističkom stazom, zelenilom i odmorištima. Na cjelokupnom će potezu nove obaloutvrde biti izgrađeni protupoplavni AB zidovi sa sedam otvora za pristup na obalu Drave iz priključnih ulica Donjeg grada. Trenutno su u tijeku radovi na polaganju stabilizacijskog "madraca" u korito rijeke Drave. Do kraja ove godine planiramo izgraditi novu kamenu nožicu obaloutvrde te samu novu obaloutvrdu gradskog tipa do visine srednje grede na dužini cijele dionice. Projekt izgradnje treće poddionice uređenja desne obale rijeke Drave u Osijeku, također kao i prethodna, 2. poddionica, sadržava sve potrebne elemente izgradnje obaloutvrde rijeke Drave radi zaštite od štetnog djelovanja voda i poplava na području Donjeg grada, te posebne projektirane cjeline i sadržaje koji će značajno pridonijeti uređenju cjelokupnog grada Osijeka, posebno poboljšanju boravka i života uz rijeku Dravu za građane Donjeg grada", kaže direktor Hidrogradnje Nenad Cigić.

Dodaje kako je posebnost te dionice kaskadni pristup obali, odnosno gledalište na rijeci Dravi koje se gradi neposredno uz trg i koje će biti novi sadržaj u Osijeku. "Gledalište je kapaciteta oko 240 mjesta i moguće ga je koristiti za održavanje svih vrsta kulturnih događanja na pozornici plutajućih objekata", ističe Cigić.

Iz Hidrogradnje dodaju kako su radovi u punom jeku i na gradilištu Stara luka Tranzit koje predstavlja 2. poddionicu velikog projekta spajanja Gornjeg i Donjeg grada uz rijeku Dravu. "Na gradilištu 2. poddionice tijekom ove godine u planu je izgradnja dodatnih 100 metara nove obaloutvrde do visine srednje grede te popunjavanje novoizgrađenog lukobrana nasipnim materijalom", najavljuje Cigić.

Ivana Solar
Najčitanije iz rubrike