Kultura
55. ZAGREBAČKI SALON PRIMIJENJENE UMJETNOSTI I DIZAJN

Puls trenutka ili što vas pokreće
Objavljeno 16. svibnja, 2020.
U organizaciji ULUPUH-a ovih dana je objavljen natječaj za prijavu radova na 55. zagrebački salon, dugovjeku, renomiranu izložbu suvremenog umjetničkog stvaralaštva. Utemeljena 1965., godišnja je smotra naizmjence posvećena vizualnim umjetnostima, arhitekturi i urbanizmu te primijenjenim umjetnostima i dizajnu.


Središnja tema ovogodišnjeg Salona je Puls trenutka ili što vas pokreće, a održat će se od 24. lipnja do 14. srpnja.


- Kako se rijetko dogodi da umjetnici generacijski ili unutar tri do pet godina sami profiliraju neki stilsko-tematski pravac ili fenomen, zamislila sam jednu vrstu anti-koncepcije koja nije stroga, teoretski rigidna i usko usmjerena; nisam, naime, pristaša forsiranog usmjeravanja umjetnika u rigidne kustoske koncepcije koje najčešće izostavljaju mnogo odličnih umjetnika, posebice ako se uzme u obzir kako je Salon fleksibilan presjek trogodišnjeg stvaralaštva najboljih umjetnika u svojim sekcijama i afinitetima. Stoga bih u svojoj koncepciji željela da se umjetnici vrate ishodištima vlastita umjetničkog stvaranja, onomu što ih pokreće, onomu radi čega su se uopće odlučili profesionalno baviti umjetnošću. Drugim riječima, tražimo odgovore na pitanje zašto su se uopće počeli baviti umjetnošću/odlučili se za taj poziv/zašto misle da su upravo njihova djela potrebna našem okruženju/društvu. Smatram kako treba "oljuštiti" slojeve do geneze onoga što umjetnike pokreće jer svaki umjetnik zna što osjeća i što ga motivira u stvaranju, kroz činjenicu kako mnogi umjetnici svoje radove osmisle i naprave često vrlo brzo, „u dahu“, kroz snažan emotivno-intelektualni impuls ili u svoj rad prenose reakciju na vanjske događaje, situacije i podražaje – bilo da je to njihova privatna i intimna sfera ili pobuna i revolt protiv određenih razina stvarnosti i svakodnevice. Tu se otvara mogućnost i da umjetnici kroz radove progovore i o nedostatku motivacije, potrebe da rade samo kako bi preživjeli, krizama u stvaralaštvu (radim zato jer moram/gubitak inspiracije/moja umjetnost više nije potrebna, ali ne znam drugačije funkcionirati prema van) ili da potvrde tezu kako je njihov rad produžetak i neodvojiv nastavak njihove osobnosti. Dopuštamo i da umjetnici u naslovima djela naglase te različite aspekte stvaralaštva, vlastitih dvojbi ili potpunog ispunjenja sebe kroz odabrani umjetnički poziv - piše autorica koncepcije i kustosica Iva Körbler.


Na natječaj se mogu prijaviti svi autori i autorske grupe s područja Republike Hrvatske, oni koji su svojim djelovanjem vezani uz Hrvatsku, autori iz inozemstva koji svojim radom odgovore na koncepciju ili su pozvani od kustosa ili Organizacijskog odbora izložbe. Svaki autor i autorska grupa ima pravo prijave i sudjelovanja u svim prostorima održavanja Salona s ukupno najviše tri rada. Prijavljuju se radovi nastali od 2017. do 2020. Prijave će putem online obrasca https://form.jotform.com/ulupuh/prijavnica-55-zagrebacki-salon biti otvorene do 8. lipnja. N.Vek.
Možda ste propustili...

PUBLIKA SE VRAĆA U DJEČJE KAZALIŠTE

Kazalištance koje nedostaje

IZLOŽBA MARIJE ADRIĆ SOLDO U POVODU 120. OBLJETNICE DHK

Novo čitanje opusa naših klasika

NATALIJA VOROBJOVA HRŽIĆ: NIŠTA NIKADA NIKAMO NE ODLAZI

Jedna od najboljih ruskih pjesnikinja u egzilu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KNJIŽEVNE OSJEČKE TRIBINE

Ponovno počinje kOSt

2

VUKOVARCI SPREMNI ZA DIGITALNE SFERE

Digitalnu i Zavičajnu zbirku pune unikatnim biserima

3

POD AUTORSKIM VODSTVOM FILIPA ŠOVAGOVIĆA

Sanjam(o) predstavu u Gavelli