Mozaik
AMERIČKI STRUČNJACI ZA SIGURNOSNA PITANJA

Smjernice za održavanje koncerata na 29 stranica
Objavljeno 16. svibnja, 2020.

Jedno od trenutačno najzanimljivijih pitanja u svijetu glazbe ono je kako će u budućnosti izgledati koncerti kao rezultat pandemije koronavirusa. Dosta se raspravlja o tome koje korake mogu poduzeti koncertni prostori kako bi se osigurala sigurnost kako izvođača i osoblja tako i publike. Kao odgovore na ta pitanja, američka neprofitna organizacija ESA (Event Safety Alliance) koja se bavi sigurnosnim pitanjima masovnih događaja, stoga je objavila nove preporuke za održavanje koncerata, prenosi magazin Loudwire.

Svojim novim smjernicama ESA želi pomoći koncertnim organizatorima, a one su nastale nakon što su njihovi članovi Steven Adelman i Jacob Worek razgovarali s više od 400 promotera, zaposlenika Ticketmastera kao jednog od vodećih svjetskih servisa za prodaju ulaznica, i ostalih u industriji organizacije masovnih događanja. Na ukupno 29 stranica objasnili su uspostavu novih sanitarnih uvjeta, provjeru posjetitelja te definirali vrijeme ulaska i izlaska u prostore u kojima će se održavati koncerti, naveli nužnost beskontaktnog plaćanja suvenira te, između ostalog, zabranu mosh pita i crowd surfinga. Kako kažu, upravo te dvije popularne aktivnosti predstavljaju najveće kršenje socijalne distance koje je nedopustivo tijekom pandemije koronavirusa. Sukladno s tim, kako bi se omogućila potpuna sigurnost posjetitelja i osoblja, navode da ih je preporučljivo privremeno zabraniti kada koncertne aktivnosti budu ponovno dopuštene.

Neka od ostalih ESA-inih preporučenih smjernica za sigurno održavanje koncerata uključuju: pranje ruku svakih sat vremena, kao i nakon kihanja, pušenja te konzumiranja jela i pića; obvezno nošenje zaštitnih maski; sterilizaciju kvaka na svim obližnjim vratima, dozatora i držača za sapun, automata za prodaju, gumba za pozivanje liftova, telefona, fontana, kanti za otpad i slično; mjerenje tjelesne temperature svakog posjetitelja koncerta; ostavljanje prostora između redova kako bi se omogućilo nesmetano kretanje osoblja; te edukaciju obožavatelja diljem svijeta preko mobilnih aplikacija, internetskih stranica za prodaju ulaznica i društvenih mreža, kako bi se znali ponašati na koncertima. D. Miklić

Danijel Miklić
Preporuka je da se privremeno zabrane mosh pit i crowd surfing, zbog kršenja socijalne distance
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana