Magazin
MARIYA GABRIEL POVJERENICA EUROPSKE KOMISIJE ZA INOVACIJE I ISTRAŽIVANJE

Za liječenje i dijagnostiku osigurano 117 milijuna eura
Objavljeno 16. svibnja, 2020.

Europska komisija objavila je da je Inicijativa za inovativne lijekove (IMI) - javno-privatno partnerstvo - odabrala osam projekata velikih razmjera za istraživanje liječenja i dijagnostike koronavirusa. Ti su projekti predloženi u ubrzanom postupku za podnošenje prijedloga koji je ta Inicijativa pokrenula u ožujku.

U povodu toga Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije i istraživanje, izjavila je:

- Moramo povezati stručno znanje i resurse javnog i privatnog sektora kako bismo pobijedili ovu pandemiju i pripremili se za sve buduće. Sredstvima Obzora 2020. te naših industrijskih i ostalih partnera ubrzavamo razvoj dijagnostike i načina liječenja za koronavirus, ta dva osnovna alata za borbu protiv ove globalne krize.

Odabrani projekti dio su zajedničkog europskog odgovora na pandemiju koronavirusa, koji Komisija koordinira od početka krize:

- Komisija se 4. svibnja u akciji prikupljanja sredstava Globalni odgovor na koronavirus obvezala osigurati ukupno 1,4 milijarde eura, od čega milijarda eura dolazi iz Obzora 2020., a namijenjena je razvoju cjepiva, novih načina liječenja i dijagnostičkih alata radi sprječavanja širenja koronavirusa. Nadalje, od siječnja 2020. Komisija je preko Obzora 2020. mobilizirala ukupno 352 milijuna eura. Među ostalim, to obuhvaća 48,2 milijuna eura za 18 istraživačkih projekata, u kojima se počelo raditi na pripremljenosti i odgovoru na epidemije, brzom dijagnostičkom testiranju na mjestu pružanja skrbi, novim načinima liječenja i novim cjepivima - stoji u obrazloženju Europske komisije.

Među ostalim, pandemija koronavirusa odvojila je mlade od njihovih prijatelja, kolega i uobičajenih svakodnevnih aktivnosti. Mladi su suočeni i s nesigurnostima u pogledu mogućnosti zapošljavanja, društvenog života i slobodnog vremena. Organizacijama za mlade potrebna je potpora pri savjetovanju i izradi smjernica za mlade u ovom kriznom razdoblju te kako bi im se pomoglo da steknu životne vještine i pripreme se za budućnost:

- Pandemija COVID-19 ugrožava društvene i ekonomske izglede mladih. Organizacije za mlade moraju im pomoći, sada i u budućnosti. Sektor za mlade može pokrenuti pozitivne mjere i biti dio održivog dugoročnog oporavka. Cilj poziva koji smo danas objavili je potpora organizacijama za mlade kako bi mogle preuzeti aktivnu ulogu u pogledu uključivog sudjelovanja i solidarnosti, u skladu s izazovima povezanima s digitalnim vještinama i zelenim načinom života - naglasila je Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade. (EK/DJ)
Najčitanije iz rubrike