Magazin
TJEDNI OSVRT

Cijela zbrka oko Škorina izlaska na izbore
Objavljeno 16. svibnja, 2020.

Nakon što je na predsjedničkim izborima Miroslav Škoro ostvario treći rezultat, tako se prema anketama nastavilo i s njegovim Domovinskim pokretom. Stoga ne čudi što uoči parlamentarnih izbora dolazi do okupljanja desnice, ponovno kao nekakvog novog “trećeg puta”, što god to značilo. Prema prognozama, s dobrom ekipom i programom, mogao bi imati od 20 do 30 zastupnika, dok su realističnije prognoze oko 10, i tako uz HDZ i SDP još jedini prijeći izborni prag.

Saborski zastupnik Marko Vučetić pak podsjeća kako su političari s desnice bili protiv predizbornih koalicija, a u jednu takvu se sad okupljaju. “Okupljanje desnice odgovara njezinoj biti i poimanju istine. Naime, zalagali su se protiv predizbornih koalicija, a s obzirom na to da se samo koaliranjem mogu dokopati političkog plijena, slijedi desni zaborav nekadašnjeg zalaganja i planiranje ulaganja”, piše, između ostalog, Vučetić. A bit će zanimljiva i imena koja će se, prema najavama, okupiti oko Škore. Za sada je, navodno, postignut dogovor jedino s bivšim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem i njegovim Blokom za Hrvatsku. Zatim slijedi, odreda, šarolika i osebujna grupa “rogova u vreći” koju će biti teško primiriti. Primjerice Hasanbegovića i Hrvoja Zekanovića, predsjednika i zastupnika Hrvatskih suverenista. Nadalje, među kandidatima sa Škorine liste navode se i neka poznata imena s estrade poput voditelja Davora Dretara-Dreleta, komičara Željka Pervana, a aktivistica Željka Markić snažno favorizira imena poput Marijane Petir i desnog političkog komentatora Nine Raspudića. Istovremeno Škoro još, iako teško s obzirom na njihove apetite, pregovara s Mostom, te nekim lokalnim političarima, pa čak i bivšim IDS-ovcem Damirom Kajinom, koji to ipak demantira. Također na korak do Škore je, prema pisanju medija, i HDZ-ov vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Uza svu tu zbrku, povratak u politiku, po tko zna koji put, najavljuje i Tomislav Karamarko, a na izbore bi s lidericom Neovisnih za Hrvatsku Brunom Esih. Iz tog kruga o Škorinoj grupi kažu: “To, jasno, nije desna politička opcija, to je miks svega i svačega, to je politički neozbiljna platforma.”

Škorin tim trenutačno nije baš prihvatljiv ni HDZ-u: “Nama za suradnju nisu problem ni Ruža Tomašić, ni Škoro, ali su nam sporni neki ljudi iz njegova tima, prije svega Most i Zlatko Hasanbegović”, govori jedan HDZ-ovac blizak vrhu. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković o suradnji s Škorom, koja je sve izglednija, još samo dodaje: “Sve ovisi o političkom rezultatu i programu”.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

JOSIP MILIČEVIĆ GLAVNI TAJNIK MREŽE MLADIH HRVATSKE

Želimo da mladi budu uključeniji u političke procese

Najčitanije iz rubrike