Novosti
NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

U Hrvatskoj samo jedan novi slučaj koronavirusa, jedna osoba preminula
Objavljeno 15. svibnja, 2020.

Samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u Hrvatskoj u 24 sata, dok je umrla jedna osoba, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite. U Hrvatskoj su dosad zabilježene ukupno 2222 osobe oboljele od COVID-19. Novooboljela osoba je kontakt osobe koja radi u koprivničkom Domu za starije osobe. Ukupno se dosad oporavilo 1869 bolesnika.


Ukupno je testirano 51.568 uzoraka, 1228 u 24 sata, a postotak pozitivnih je 4,31 posto.


U KBC-u Split umrla je žena rođena 1923. godine, koja je bila štićenica Doma za starije i nemoćne u Makarskoj. Od početka epidemije ukupno je umrlo 95 osoba. Na respiratoru je osam oboljelih, a hospitalizirane su 142 osobe, što je četiri manje u odnosu prema četvrtku. Iz zdravstvenih ustanova otpušteno je 716 osoba, što je pet više nego u četvrtak. Kod kuće je oporavljeno njih 1153, što je 14 više nego dan prije.


Voditelj Stožera Davor Božinović objavio je da se od 18. svibnja ukidaju mjere ograničenja za javni prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu, čime će se omogućiti uspostavljanje redovitog voznog reda.


Izvijestio je i o stavljanju izvan snage odluke o izvanrednoj brzobrodskoj liniji Oilib - Silba - Premuda - Zadar, koja je bila uvedena zbog opskrbe otoka, te izvanredna teretna linija Zadar - Ancona.


Božinović je najavio i kako će se iduća konferencija za novinare održati u ponedjeljak u 14 sati, a Stožer će tijekom vikenda izdavati priopćenja s najnovijim podacima vezanim uz eventualno novi broj oboljelih.


Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je da o proglašavanju završetka epidemije prema novom Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti HZJZ daje prijedlog ministru, a odluku donosi Vlada na prijedlog ministra zdravstva. Završetak epidemije, kaže, ovisit će o epidemiološkoj procjeni koja se bazira na težini bolesti, opasnosti ponovnog razvoja bolesti u Hrvatskoj te na temelju broja oboljelih.


Pitanje održavanja i organizacije izbora pitanje je za Državno izborno povjerenstvo (DIP), rekao je Capak, dodavši da će, kada od DIP-a do njih dođu pitanja o izborima, epidemiolozi na njih odgovoriti. Nije želio odgovoriti je li bolje da se parlamentarni izbori održe što prije ili u srpnju, rekavši kako nije na epidemiološkoj struci da govori o tome kada bi bilo bolje ili lošije. Potvrdio je i da bi štićenici domova za starije na dijalizi, koji su radi svoje sigurnosti bili privremeno smješteni u bolnice, uskoro mogli biti vraćeni u domove jer se u bolnicama s Ministarstvom za demografiju traže rješenja za njihov povratak.
U petak je u svijetu laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bilo 4.405.680, a dosad je 302.115 umrlih. U Europi je oboljelo 1.286.952 osobe, a umrla je 153.361 osoba. H/D.Pav.

Od 18. svibnja redovan javni prijevoz u linijskom pomorskom prometu

 Nacionalni stožer civilne zaštite odlučio je od 18. svibnja ukinuti mjere ograničenja za javni prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu, čime će se omogućiti uspostavljanje redovnog voznog reda.

Voditelj Stožera Davor Božinović rekao je u petak na konferenciji za novinare kako s s tim u vezi stavljene izvan snage odluke o izvanrednoj brzobrodskoj liniji Oilib-Silba-Premuda-Zadar, koja je bila uvedena zbog opskrbe otoka, te izvanredna teretna linija Zadar-Ancona.

''Ako Ministarstvo gospodarstva bude pitalo Stožer, dobit će odgovor. Ministarstvo unutarnjih poslova nije nadležno za to'', odgovorio je Božinović upitan hoće li se Vlada smatrati odgovornom ako dođe na otpuštanja radnika na koje je u četvrtak upozorila Hrvatska udruga poslodavaca.

Najavio je da zbog povoljne epidemiološke situacije u Hrvatskoj Nacionalni stožer više neće izdavati javna priopćenja tijekom vikenda.

Božinović je precizirao da je iduća konferencija za medije u ponedjeljak u 14 sati i da će Stožer preko vikenda izdavati priopćenja s najnovijim podacima vezano za eventualno novi broj oboljelih.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ČAK 66 POSTO TESTIRANIH POZITIVNO

Novi neželjeni rekord u OBŽ, 333 novopozitivnih, umrlo pet osoba

2

TROJE PRIJAVLJENIH ZBOG ŠIRENJA VIRUSA

Zaražena se vozila javnim prijevozom

3

NOVE MJERE ZA SUZBIJANJE ŠIRENJA KORONAVIRUSA

Do 21. prosinca zabranjene
svadbe i sajmovi, zatvaraju se
kafići, restorani i teretane