Novosti
MINISTRICA OBRAZOVANJA:

Maturanti u samoizolaciji ići će na jesenske rokove
Objavljeno 14. svibnja, 2020.
Maturanti koji zbog mjera samoizolacije neće moći pristupiti pisanju državne mature u redovitom ljetnom roku, maturu će moći pisati najesen te se na temelju postignutih rezultata redovito upisati na fakultete, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.


"Meni je jedini službeni dokument ono što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo službeno i objavio, gdje jasno piše da učenici koji su u samoizolaciji ne mogu pristupiti ispitima državne mature", rekla je Divjak. "Ako se u međuvremenu nešto promijeni, onda će se i taj dokument promijeniti", dodala je. Na njih će se, kako je pojasnila, primjenjivati ista pravila kakva su vrijedila ranijih godina u slučajevima kada učenici zbog bolesti nisu bili u mogućnosti pristupiti pisanju ispita iz mature.


"Onda je postojao drugi rok na koji su oni išli, i postoji mehanizam kako se onda oni poslije upisuju. Znači, to nije upitno", naglasila je ministrica. Istaknula je kako u takvim slučajevima, kada je netko zbog opravdanog razloga – kao što je bolest – propustio redoviti rok za državnu maturu, vrijedi mogućnost upisa na fakultete u jesenskome roku i pod uvjetom da je učenik ostvario više bodova od posljednjega na listi.
Odgovarajući na pitanje novinara vezano uz uvođenje informatike u škole, ministrica je istaknula kako je 2018. godine, kada je donesena odluka o obveznoj informatici u 5. i 6. razredima osnovne škole, prihvaćena i odluka da se od jeseni 2020. informatika uvede kao izborni predmet u razrednu nastavu, odnosno od prvoga razreda osnovne škole. Sada je vrijeme da škole izbornu informatiku nude učenicima od prvog razreda osnovne škole - dodala je Divjak. H
Možda ste propustili...

PROTOKOLI U ŽUPANIJSKIM DOMOVIMA ZA STARIJE I NEMOĆNE

Od 1. lipnja posjeti 15-ak minuta

U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI 13. DAN BEZ NOVOOBOLJELIH OSOBA

Preminula ženska osoba sa simptomima korona virusa

IDUĆI TJEDAN PREDSTAVLJAJU SVOJ POLITIČKI PROGRAM "10 I 10 ZA HRVATSKU"

Laburisti i Mrsić pozvali na izbore

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽELJKO ZUBČIĆ, RAVNATELJ KBC-A OSIJEK, U BORBI ZA JOŠ JEDAN MANDAT

Nakon koronavirusa gradnja nove bolnice čini se laganom

2

DRŽAVA BI SUFINANCIRALA JEDAN RADNI DAN

Skraćeno bi radno vrijeme
moglo sačuvati brojna radna
mjesta bez snižavanja plaća

3

KANTONALNE VLASTI U BIHAĆU UPOZORAVAJU

U BiH priljev migranata uz granicu s Hrvatskom