Novosti
MINISTAR RADA PODSJEĆA POSLODAVCE

Dok primaju potpore - nema otkaza
Objavljeno 15. svibnja, 2020.
Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je u četvrtak da poslodavci koji primaju državne potpore za očuvanje radnih mjesta imaju obvezu zadržavanja radnika, no samo u razdoblju dok te mjere traju.


"Potpore za očuvanje radnih mjesta još traju, na snazi su od 1. ožujka do 31. svibnja, i u tom se razdoblju radnici ne mogu otpuštati", kaže Aladrović, dodajući kako to stoji i u dokumentu koji je donijelo Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Aladrović je to izjavio odgovarajući na konstatacije novinara kako je u javnosti bilo shvaćeno da poslodavci koji koriste potpore za održavanje radnih mjesta neće moći otpuštati radnike i tri mjeseca nakon isteka korištenja mjera, no da to, čini se, nije tako. Aladrović je kazao da su o mjerama imali vrlo široke rasprave s udrugama poslodavaca i sindikatima, da je osnovna ideja vodilja bila očuvanje radnih mjesta, a da je u to vrijeme kod poslodavaca vladala vrlo velika neizvjesnost. "Razgovarali smo o svim modalitetima, međutim upravno vijeće HZZ-a prihvatilo je da se mjere konzumiraju tri mjeseca te da je to zapravo jedina obveza poslodavaca koja postoji, uz naravno određene postotke otpuštanja radnika za koje smo u tom trenutku procijenili da su oportune, a sada, s nekim vremenskim odmakom, možemo vidjeti da poslodavci čak ta otpuštanja radnika nisu ni koristili", izjavio je Aladrović. Izvijestio je da su za ožujak isplatili potpore za nešto malo manje od pola milijuna zaposlenika, a za travanj se određeni zahtjevi još obrađuju, no očekuje da će do sredine idućeg tjedna biti završene isplate i za četvrti mjesec. Do sada je isplaćeno oko 800 milijuna kuna, a Aladrović očekuje da će se za travanj potpore isplatiti za nešto manje od 600 tisuća zaposlenika. H
Aladrović: Za ožujak su isplaćene potpore za nešto malo manje od pola milijuna zaposlenika
Možda ste propustili...

U HRVATSKOJ 65 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM

U OBŽ-u su pozitivna dva učenika, u dvije županije nastava bez maski

GLAVNI TAJNIK HDZ-A I PULJAŠIĆ ODGOVORILI KRITIČARIMA

Nagađanja oko imenovanja zlonamjerna