Novosti
DRŽAVNI INSPEKTORAT

Zbog kršenja samoizolacije gotovo 1700 prijava
Objavljeno 14. svibnja, 2020.
Državni inspektorat ocijenio je u četvrtak da je načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije Vedran Neferović nedovoljno informiran o radu i postupanju sanitarne inspekcije, komentirajući tako njegov poziv iz Požege da "odrade svoju funkciju".

"Naime, podatci o radu sanitarne inspekcije Državnog inspektorata komuniciraju se na dnevnoj bazi sa svim stožerima civilne zaštite Republike Hrvatske i njihovim članovima", stoji u priopćenju. U priopćenju su iznijeli podatke o postupanju sanitarne inspekcije Državnog inspektorata od početka pandemije izazvane koronavirusom kroz tri faze.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata intenzivno je uključena u problematiku koronavirusa od 1. veljače i u prvoj je fazi, koja je trajala od 1. veljače do 14. ožujka, bila usmjerena na nadzor osoba koje ulaze u Hrvatsku iz zahvaćenih područja. U tom razdoblju izdala je 11.963 rješenja koja su se odnosila na mjere zdravstvenog nadzora i druge propisane sigurnosne mjere u razdoblju inkubacije. U drugoj fazi, od 15. ožujka, aktivnosti sanitarne inspekcije usmjeravaju se i na nadzor nad osobama koje krše propisane mjere samoizolacije. Dosad je Državni inspektorat primio i obradio 1657 prijava. U 830 prijava nije bilo elemenata postupanja. Ukupno je izdano 677 usmenih rješenja s naređenom mjerom samoizolacije te 111 prekršajnih naloga zbog neizvršenog rješenja, 82 prekršajna naloga zbog kršenja mjera samoizolacije, 11 naplata preko Fine i 24 mandatne kazne.

U trećoj fazi, koja je počela 18. travnja i još traje, proširene su ovlasti sanitarne inspekcije na kontrolu provedbe odluka Stožera koje se smatraju posebnim sigurnosnim mjerama za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti. Sanitarni inspektori provode kontrole u domovima za starije i nemoćne te je proveden nadzor u 797 objekata.

"Iz navedenog razvidno je da je sanitarna inspekcija jedan od ključnih dionika u vezi s pojavom COVID-19 te zaštite pučanstva od zaraznih bolesti kroz provođenje nadzora nad provedbom odluka Stožera civilne zaštite koje se smatraju posebnim sigurnosnim mjerama", istaknuli su iz Državnog inspektorata. H
Možda ste propustili...

SEIZMOLOZI TVRDE DA NIJE POVEZAN S ONIM U ZAGREBU

Potres 4,2 po Richteru kod Gračaca