Svijet
NA RAZVOJU RADE 33 TIMA

Cjepivo protiv koronavirusa najranije početkom 2021.
Objavljeno 15. svibnja, 2020.
Europska agencija za lijekove razmatra 115 različitih terapija za koronavirus, koji je u svijetu odnio gotovo 300.000 života

Prema optimističnom scenariju, cjepivo protiv koronavirusa moglo bi biti odobreno za otprilike godinu dana, objavila je Europska agencija za lijekove (EMA).


Europska agencija za lijekove čini, komunicirajući pritom s 33 tima koja rade na razvoju cjepiva, sve što može kako bi ubrzala proces odobrenja cjepiva, rekao je čelnik odjela za cjepiva EMA-e Marco Cavaleri i dodao kao je skeptičan prema tvrdnjama da bi cjepivo moglo biti dostupno u rujnu. "Za cjepiva, s obzirom na to da razvoj počinje od nule, možemo gledati iz optimističnog ugla za godinu dana", rekao je novinarima. Cavaleri je odbacio mogućnost izbacivanja treće faze testiranja cjepiva koja je, kako je naveo, potrebna da bi cjepivo bilo sigurno i efikasno. EMA također razmatra 115 različitih terapija ili lijekova za koronavirus, koji je u svijetu odnio gotovo 300.000 života, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Cavaleri je rekao da bi neki od lijekova mogli biti odobreni najranije ovog ljeta, ali nije specificirao o kojima je riječ.


Francuski premijer Edouard Phillipe rekao je u četvrtak da je dobio jamstva da neće biti određenih zemalja koje bi dobile prednost pri pristupu cjepivu protiv COVID-19, kao što je u srijedu dao naslutiti čelnik francuske farmaceutske tvrtke Sanofi. Philippe je rekao da je od Sanofija dobio "sva potrebna jamstva" o dostupnosti cjepiva u Francuskoj kada bude proizvedeno. "Kao što je (francuski predsjednik) Emmanuel Macron rekao, cjepivo protiv COVID-19 mora biti javno dobro", tvitao je Philippe.


Francuska farmaceutska tvrtka Sanofi rekla je u srijedu da će dati prednost SAD-u kada se pronađe cjepivo protiv novog koronavirusa jer ta zemlja kroz partnerstvo dijeli rizik u istraživanjima. Direktor Sanofija Paul Hudson za agenciju Bloomberg rekao je da će SAD prvi dobiti cjepivo jer su "uložili kako bi pokušali zaštititi stanovništvo". Imat će prednost od nekoliko dana ili nekoliko tjedana pred drugima, pojasnio je.


Kompanija je u četvrtak pokušala popraviti štetu nakon brojnih kritika, pa je predsjednik Sanofija za Francusku Olivier Bogillot rekao za televiziju BFMTV da će Europljani dobiti cjepivo jednako brzo kao i Amerikanci "ako Europljani budu radili brzo koliko i Amerikanci" u potpori istraživanju. Francuski ministar zdravstva Olivier Veran rekao je da je razgovarao s Hudsonom. "Vjerujem, koliko sam razumio, da je to bila nespretna rečenica i možda izvučena iz konteksta, i prilično sam smiren nakon razgovora", rekao je Veran na C News television.
Europska komisija u četvrtak je rekla da pristup cjepivu protiv koronavirusa treba biti pravedan i univerzalan.


Hina/D.Pavlović
GLOBALNA KRIZA MENTALNOG ZDRAVLJA
Zbog nametnute izolacije, siromaštva i anksioznosti, vezano uz pandemiju koronavirusa, prijeti globalna kriza mentalnog zdravlja, upozoreno je u četvrtak iz WHO-a. Devora Kestel, ravnateljica odjela za mentalno zdravlje WHO-a, kazala je da je izgledan veliki porast broja mentalnih bolesti i njihova intenziteta te da bi vlade trebale staviti to pitanje u središte svoga odgovora. Dosadašnja istraživanja već pokazuju utjecaj pandemije na globalno mentalno zdravlje. Psiholozi navode da je zabilježen porast broja anksioznih i depresivnih u više zemalja. Povećava se i obiteljsko nasilje, a zdravstveni radnici više traže psihološku pomoć.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana