Regija
OPĆINA STARI JANKOVCI

Prvi su riješili problem divljači u naseljima
Objavljeno 15. svibnja, 2020.
STARI JANKOVCI - Kako su suočeni sa sve češćim pojavama divljači u naseljima, rješenje tog problema u Općini Stari Jankovci našli su u propisima Zakona o lovstvu. Naime, na površinama na kojima je zabranjeno ustanovljivanje lovišta divljač je dužan štititi korisnik te površine, dakle jedinice lokalne samouprave. Svjesna problema koji se događa i za koji se predviđa da će biti sve veći, Općina je iskoristila ujedno i zakonsku obvezu te je odmah pristupila izradi Programa zaštite divljači, prije svega radi zaštite zdravlja i sigurnosti stanovnika.

Program zaštite divljači izradio je ovlašteni izrađivač te je nakon provedenog upravnog postupka odobravanja od ministarstva nadležnog za poslove lovstva, Ministarstva poljoprivrede, izdana suglasnost. Lovnogospodarski plan donosi se na razdoblje od deset godina, a njime se uređuje zaštita i lov divljači na površinama na kojima je zabranjeno ustanovljivanje lovišta. Provedba Programa obveza je korisnika površina na kojima je zabranjeno ustanovljivanje lovišta, dakle Općine Stari Jankovci, te stručnjaka za provedbu lovnogospodarskih planova.

Kako bi lov divljači na površinama na kojima je zabranjeno ustanovljivanje lovišta trebala obavljati Općina, koja pak nije registrirana za obavljanje lova, provedba Programa povjerena je lovačkim društvima s područja Općine, koja su registrirane pravne osobe za lov te time ispunjavaju uvjete. Također, sukladno sa Zakonom o lovstvu angažirana je osoba visoke stručne spreme s potrebnim stručnim kvalifikacijama.

Jedna od obveza iz Programa bila je donijeti Protokol o postupanju s divljači u naseljima te je nakon suglasnosti PU vukovarsko-srijemske i PP Vinkovci u Starim Jankovcima on i potpisan od načelnika općine Dragana Sudarevića, načelnika PP Vinkovci Marijana Sičanice i pet lovačkih društava iz općine Stari Jankovci i stručne osobe, a Protokolom je točno definiran postupak uklanjanja divljači iz naselja. Općina Stari Jankovci prva je u Vukovarsko-srijemskoj županiji i jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja je tim protokolom ispunila i posljednju zakonsku obvezu te napravila sve pripreme za rješavanje problema divljači u naseljima.

Ovim putem obavještavaju stanovnike da u slučaju pojave divljači u naselju obavijeste komunalnog redara na broj: 095/444 555 1. M.Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SVEČANOM MIMOHODU 55. JESENI PROŠLO OKO 50 SKUPINA

Vinkovačke jeseni: Defileom i snimkama na videozidu spojili su cijelu Hrvatsku

2

DOK BRINE O TUĐIM KRAVAMA

Općini suglasnost Vlade za kredit za kupnju “Breznice”

3

PP BELI MANASTIR PRIKLJUČIO SE PROJEKTU ROADPOL-A

Baranja 2020. bez poginulih u prometu