Osijek
NEMAR NADLEŽNIH

Prostor ispred Vodenih vrata u očajnom stanju
Objavljeno 15. svibnja, 2020.
Daske na mostu kojim se prelazi umjetni kanal istrunule su i prilično opasne za šetače

Nakon što smo u četvrtak pisali o obalooutvrdi, koja je i ovoga proljeća zarasla u korov, danas ćemo ponoviti priču koju ponavljamo iz godine u godinu a da se baš ništa u međuvremenu ne mijenja u pozitivnom smjeru. Riječ je o prostoru ispred Vodenih vrata u Tvrđi.

Ukratko, ono u što se taj prostor pretvorio nije ništa drugo no ruganje nadležnih službi građanima, u krajnjoj liniji, gradske vlasti. Nakon što je prije pet godina svečano otvoren, taj je prostor danas ruina za koju baš nitko, čini se, ne mari. Na nasipu na kojemu su klupe već dugo nema travnatog tepiha, koji je očito poslužio samo za "naslikavanje" prigodom otvorenja. Sada su tamo suha zemlja i korov, a klupe su davno izgubile izvorni sjaj. Daske na mostu kojim se prelazi umjetni kanal istrunule su i propadaju te stoga čine opasnost. Korov je napao i podnu oblogu od opeke, jedino se još drži bakrena maketa Tvrđe, bakar ipak nešto sporije propada. Posebna je priča kanal. Nekada zelen, danas potpuno ogoljen i propao, s "ingenioznim", pravim "baroknim" rješenjem odvodnje, u obliku nekakvih plastičnih cijevi i paleta koje ih pridržavaju.

Kada smo prošle godine u srpnju kontaktirali ravnatelja Agencije za obnovu osječke Tvrđe Željka Andrašija kako bi nam objasnio kako je moguće da je prostor ispred Vodenih vrata u tako lošem stanju, rekao nam je sljedeće: “To je javni prostor u vlasništvu Grada i samim tim zna se tko ga treba održavati. Zbog kojeg razloga Grad to ne čini, ne mogu vam odgovoriti”, a iz Unikoma su, tvrtke koja održava javne površine u gradu Osijeku, poručili: “Na navedeni prostor poslat ćemo naše djelatnike, koji će ga pregledati i otkloniti eventualne nedostatke koji su u našoj ingerenciji.” Sudeći po trenutnoj situaciji, do najavljene kontrole i sanacije nikada nije došlo.

Ivan Alilović
INVESTICIJA OD ČETIRI MILIJUNA KUNA
Uređenju prostora ispred Vodenih vrata prethodila su arheološka istraživanja. Ona su počela još 2010., nakon čega je počela i rekonstrukcija i obnova samih Vrata, a zatim, nakon izrade projektne dokumentacije i paralelno s arheološkim radovima, 2013. počinje i rekonstrukcija prostora ispred Vodenih vrata, a sve, naravno, uz nadzor konzervatora. Cijeli projekt financiran je sredstvima triju institucija, koje su i osnivači - Agencije za obnovu Tvrđe Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, a ukupna vrijednost radova iznosila je četiri milijuna kuna.
Možda ste propustili...

DJECA I MLADI SA PSIHIČKIM POTEŠKOĆAMA

Vodeći je uzrok vršnjačko nasilje

PRODUŽETAK KANIŽLIĆEVE

Cjevovod se seli ispod Strossmayerove

I U OSIJEKU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

“Sluškinje” su posjetile institucije koje žene trebaju štititi od nasilja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRADSKO VIJEĆE USVOJILO PRORAČUN GRADA OSIJEKA ZA 2021.

Projekt Kopika bit
će čak tri puta skuplji

2

NOVO CESTOVNO RJEŠENJE

Spoj Kolodvorske i Mlinske rasteretit će zapadni ulaz

3

KAKO RADI LABORATORIJ U EPIDEMIJI

Pacijenata je manje, kao i u ordinacijama